Шест институции от Бургас ще реализират проекти към Министерството на културата

Шест институции от Бургас ще реализират проекти към Министерството на културата - E-Burgas.com

Конкурс на името на оперния изпълнител Стоян Попов , двуезичен каталог, дигитално студио, Инициативата „QR Библиотечен Бургас”, интерактивна изложба и танцов спектакъл са одобрените проекти, които ще се реализират до декември 2023 година.

Регионална библиотека „ Пейо Яворов”, Регионален исторически музей – Бургас, Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", Държавна опера – Бургас, Държавен куклен театър – Бургас и Градска художествена галерия „Петко Задгорски” ще реализират успешно свои проектни инициативи по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти” към Национален фонд „Култура”.

Проектът на РБ „Пейо Яворов” , носи заглавието QR Библиотечен Бургас. Той е ориентиран към създаването на нови подходи за опазване и популяризиране на културното наследство, чрез въвеждане на QR /Quick Response/ кодове, с което се гарантира гъвкавост и своевременен достъп до информация от библиотечния фонд. Иновативният подход е свързан с представянето на българската художествена литература чрез видео буктрейлъри, насърчавайки грамотността и обучението през целия живот извън физическото библиотечно пространство. Проектното предложение включва създаване на видео обиколка на библиотеката с включен жестомимичен превод. Видеата от обиколката ще бъдат достъпни посредством QR кодове. Проектът ще представи начин за интегриране на хора със слухови увреждания и ще стимулира подоброто разбиране на културното наследство. Стойността на проекта е 14,996,00 лв.

Регионален исторически музей - Бургас ще представи образователна интерактивна изложба за най-малките си посетители. Чрез експозицията и съпътстващите я занимателни игри децата ще опознаят красотата на природата и ще научат за особеностите на горите в Странджа планина, ще разберат колко са важни те и защо трябва да се опазват. Проектът е на стойност 9,819,60 лв.

Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" ще представи събитието „Българският фолклор - непреходна ценност”. Проявата съчетава образци на автентичен фолклор, изпълнени от групи за автентичен фолклор, преливащи в своя обработен вариант . Проектът е на стойност 50, 068,60 лв.

Държавна опера Бургас ще организира конкурс в памет на големия български баритон Стоян Попов. С него ще се насърчат младите оперни изпълнители в професионалното си развитие. Също така ще се популяризира изпълнителското майсторство на един от най -значимите оперни изпълнители от втората половина на 20 в., чиято 90 годишнина през 2023 г. ще бъде отбелязана с изложба на музикалните фестивали в Русе, Варна и Стара Загора, в които той многократно е участвал.Проектът е на стойност 38,470.00 лв.

Изработка на двуезичен каталог с наградени творби от Национална изложба биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето 2004-2022 г”. Това е проекта на Бургаска художествена галерия – „Петко Задгорски”. Той включва популяризиране, дигитализиране и представяне на съвременното българско изобразително изкуство / живопис, графика и скулптура/ в периода 2004 -2022г от избрани културни ценности от фондовете на БХГ - наградени творби взели участие в биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“.Проектът е на стойност 11,184,20 лв.

Създаване на дигитално студио към ДКТ – Бургас ще постави началото на разработването на кукли чрез 3D принтиране - проектиране, мултиплициране, куклена анимация, визуална и добавена реалност. Проектът е на стойност 25,940.00 лв.

Свързани статии
Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Община Бургас с най-много одобрени социални проекти 10 общини от Бургаска област получават пари за инфраструктурни проекти Близо 200 общини получават пари за пътища и водопроводи Общински проекти и ремонти на пътища чакат 3 млрд. лева от държавата Бургаски депутати: Общините имат нужда от подкрепа за проектите си 92 културни проекта са надидатствали за финансиране от общината Решават бъдещето на четири нови проекта в Айтос Общи проекти с Турция за 34 млн.евро предвижда нова програма Община Бургас представи реализирането на 4 важни проекта
Тагове
проекти
Коментари

Още от последните новини