Руски дипломат: Може да използваме ядрения си арсенал срещу "директна агресия" от страните от НАТО

Руски дипломат: Може да използваме ядрения си арсенал срещу
Wikimedia Commons

Конфликтът в Украйна не дава основание на Русия да използва ядрени оръжия, но Москва може да реши да използва ядрения си арсенал в отговор на "директна агресия" от страните от НАТО. Това заяви руският дипломат Александър Трофимов на конференция за неразпространение на ядрените оръжия в централата на ООН, предаде агенция Ройтерс, цитирана от bgonair.com.

Руският дипломат отхвърли "напълно необоснованите, откъснати от реалността и неприемливи спекулации, че Русия уж заплашва да използва ядрени оръжия, особено в Украйна".

Александър Трофимов, който е старши дипломат в службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство, заяви на конференцията, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на оръжия за масово унищожение или нападение с конвенционални оръжия, което застрашава съществуването на руската държава.

"Нито един от тези два хипотетични сценария не е релевантен за ситуацията в Украйна", заяви Трофимов на конференцията. Той обаче обвини страните от НАТО в "ожесточена хибридна конфронтация" с Русия, която сега "опасно балансира на ръба на открит военен сблъсък".

"Очевидно ние сме за предотвратяване на това, но ако западните страни се опитат да изпитат нашата решителност, Русия няма да отстъпи", заяви руският дипломат.

Друг руски представител на конференцията - Игор Вишневецки, който е заместник-директор на службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство  два пъти е повторил новото послание на президента Владимир Путин, че "ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води".

В речта си на откриването на конференцията американският държавен секретар Антъни Блинкън нарече предупрежденията на Путин след нахлуването в Украйна "безразсъдно, опасно ядрено дрънкане на саби".

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии Первий канал: Специалната операция приключи, започва Третата световна война Все повече украинци напускат България
Тагове
война
Коментари

Още от последните новини