Родители могат да кандидатстват за отпускане на месечна целева помощ

Родители могат да кандидатстват за отпускане на месечна целева помощ  - E-Burgas.com

Съгласно Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане (ППЗСП) чл. 166, семействата с деца до 14 години имат право на месечна целева помощ при обявена извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители, или родителя, отглеждащ сам дете не може да извършват дистанционна работа от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск.

Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават синхронно от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения.

Право помощ ще имат и семейства, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата.

Месечната целева помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете са самоосигуряващи се лица, които не могат да упражняват занятието си поради въведените ограничения във връзка с извънредната епидемична обстановка.

За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална заплата, определена за страната.

Съгласно чл.166, ал.6., размерът на помощта за семействата с едно дете е равен на размера на месечната минимална работна заплата, а за семействата с две и повече деца – 150 на сто от размера на месечната минимална работна заплата.

Съгласно чл.166 се определя и размерът на помощта в случай, че децата се обучават в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените противоепидемични ограничения.

Служебни бележки за учениците няма да се изискват.

Всеки родител може да се свърже с директора на детската градина/училището за издаване на служебна бележка за децата в детските градини и предучилищните групи.

Свързани статии
Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират 1650 бургаски деца и родители намират подкрепа в общински център Хиляди бургаски деца бяха прегледани безплатно по общинска програма Запознават бургаските деца с правилата за безопасност на движението Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Децата от катастрофиралия автобус на "Тракия" остават в тежко, но стабилно състояние
Тагове
помощи родители деца агенция социално подпомагане
Коментари

Още от последните новини