Родители искат дистанционно обучение и през новата учебна година

Родители искат дистанционно обучение и през новата учебна година - E-Burgas.com

Родители искат Министерство на образованието и науката (МОН) да даде възможност децата им да започнат новата учебна година дистанционно. Това каза в интервю за БГНЕС Ива Недялкова, която е част от родителска група, бореща се да получи тази възможнност.

Според нея масовото посещение в училище ще съдейства за мълниеносното разпространение на коронавируса, тъй като учениците ще имат досег с други хора по пътя към образователното заведение и при установен случай на заразен ще е невъзможно да бъдат установени контактните лица.

„Ние не сме против присъствена учебна година. Не искаме да отнемаме правото на никое дете да посещава часове. Разбираме много добре родителите, които нямат възможност да останат вкъщи с децата си, да работят от вкъщи, самотните родители. Опитваме се да влезем в тяхното положение и молим за абсолютно същата реакция от тяхна страна", обърна се Недялкова към онези родители, които ще пуснат децата си в клас и виждат в тяхно лице заплаха от това годината да започне дистанционно.

Майката на четвъртокласничка коментира, че дистанционната форма има много предимства, особено за хората с хронични заболявания, с астма, диабет, респираторни заболявания, автоимунни и сърдечни заболявания, високо кръвно. Това са все заболяввания, от които страдат и част от учителите.
„Ние се опитваме да дадем възможност на МОН, като сме преценили рисковете за себе си, децата ни да посещават дистанционно часовете. Тази форма освен, че пази рисковите, когато класовете станат по-малки, като групи, рискът от заразяване намалява драстично", коментира тя и се позова на световни учени, които са намерили пряка връзка с това, че въздушно-капковата инфекция се предава чрез аерозоли, които в затворено пространство са в голяма концентрация, което пък води до по-висок риск от заразяване.
По отношение на обявените мерки от МОН, които включват носене на маски в коридорите; разминаване на междучасията, с цел да не се допуска струпване на много деца на едно място и възможността да се пускат лампи, които да убиват вируса, Недялкова е категорична, че тези мерки няма как да се изпълнявват, и ако близо 700 000 ученици в България тръгнат съвкупно на училище до 1-2 седмици ще има негативни резултати, каквито и мерки да се прилагат.

„Лампите са много добър вариант, но за болнични заведения. Излагането на такъв вид лъчение в класната стая може да бъде опасно за някои организми и трябва време, през което лампите да успеят да убият вирусите. Те не са достатъчна мярка. Не виждам как между часовете това ще се случва. Не мисля, че еднократно през деня това ще допринесе, особено в училища, където са на две смени - просто е невъзможно. Тоест, лампата трябва да е постоянно включена, дезинфекция нон-стоп. Няма как при пълни класове и средно между 25-30 деца да има адекватни мерки", убедена е Недякова и е уверена, че с даването на възможността някои деца да започнат дистанционно обучение самите мерки ще станат по-ефективни.

Коментари

Още от последните новини