Ревизоро: Бургас е изправен пред водна криза

Ревизоро: Бургас е изправен пред водна криза - E-Burgas.com

Бургас се приближава и след 6 месеца там ще бъде водна криза. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров от парламентарната трибуна в Народното събрание, цитиран от "24 часа". Той поиска думата извънредно,за да даде информация за състоянието на водите в страната.

"От месец май в случай, че продължава да не вали град Бургас и южното Черноморие ще станат два пъти по- привлекателна туристическа дестинация. Освен прочутата по Нови Искър кал, жителите и гостите, ако имат тогава все още, ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас. Защо? От месец януари тази година МОСВ пише 10 пъти отчети. Направили сме два консултативни съвети по водите, всички са взели единодушни решения че в случай че трета година има суша и потреблението е в стандартните размери и обеми - град бургас ще остане без вода за питейно- битово водоснабдяване", категоричен беше министърът.

По думите му в резултат на 20 писма, 2 съвета, десетки интервюта, предавания, публикации, нищо не е предприето.

"Няма забит един пирон, ако има - покажете ми го, аз ще го извадя сам. Един метър тръбопровод на призивите ми цяло лято да се започне докато е топло - има възможност да се копае, поле е- не е постъпило нищо", коментира министър Димитров.

Той заяви, че никой не е обърнал внимание на проблема, единственият който е псел отношение е бил Валери Симеонов. "Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка, така и не реши." Министър обясни, че от месец май три пъти са ходили за първа копка, за първа схема, но нищо не е станало. "България се управлява от пиарите", разгневи се Димитров.

Министърът покани в МОСВ по двама представители от партия, за да вземат решение за водните проблеми в страната. "Ще ви покажа всички карти, и черните карти, които се крият", каза Димитров.

Догодина ще има водна криза в земеделието, обезпеченоспа е между 40 и 45% към днешна дата. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45%, ако го направим на 75, ще спасим цял един отрасъл, допълни още министър Димитров.

 

Свързани статии
Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са с приоритет за питейно-битови нужди Тома Белев: Защо никой не казва, че в язовирите "Ахелой" и "Порой" няма вода Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза НА ЖИВО: Извънредната общинска сесия заради водната криза Ревизоро в Бургас: Криза няма да има, Варна ще се лиши от вода Съветници искат извънредна сесия заради казуса "Камчия", ВиК намекна за тегави процедури около резервните варианти
Тагове
водна криза ревизоро
Коментари

Още от последните новини