Тома Белев: Защо никой не казва, че в язовирите "Ахелой" и "Порой" няма вода

Тома Белев: Защо никой не казва, че в язовирите

Говори се за включване на язовирите "Ахелой" и "Порой" за водоснабдяване на Бургас, но никой не казва, че в тези два язовира няма вода. Това коментира по ТV+ и TV1 председателят на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София от "Демократична България" Тома Белев.

В петък екоминистърът Емил Димитров изненадващо се появи в парламента, за да предупреди за тревожно малкото количество вода, което има в язовир "Камчия", който захранва Бургас и Варна, и заговори, че трябва да се вземат спешни мерки за свързване на ВиК мрежата на Бургас с използваните за земеделски цели язовири "Ахелой" и "Порой".

Днес Белев обясни, че към настоящия момент тези два язовира са по-празни, отколкото язовир "Камчия". "Водата в тях, ако не се увеличи през зимата, е за около 2 месеца и половина. Язовирите са празни, защото техните стени не са добре, от години се държат с намалено водно ниво, за да се ремонтират", коментира Белев.

Той попита и защо никой не мисли за решаването на сериозния проблем с водоснабдяването на Омуртаг. Градът се намира само на 10 километра от язовир "Ястребино", но не може да използва вода от него и в момента там е въведен строг воден режим.

Свързани статии
Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Язовир Камчия преля в друг водоем, има вода за 2 години за всички Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой Ревизоро: Ако до 20 февруари не изградим тръбите, не искам да съм в Бургас на изборите Валежите от последните дни вдигнали нивото на язовир Камчия Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са с приоритет за питейно-битови нужди Бургаските съветници искат да се види под лупа къде изтича водата на язовир Камчия Нов стопанин на язовирите Ахелой и Порой ще спасява Бургас от водна криза НА ЖИВО: Извънредната общинска сесия заради водната криза
Тагове
тома белев водна криза камчия ахелой порой
Коментари

Още от последните новини