Референдумът за чистия въздух в Бургас може да се проведе още след 3 месеца

Референдумът за чистия въздух в Бургас може да се проведе още след 3 месеца - E-Burgas.com

Група общински съветници внесе предложението в местния парламент

Предложение за провеждане на местен референдум на територията на община Бургас бе внесено от група общински съвтници в местния парламент. Референдумът е от два въпроса и засяга темата за чистия въздух в града. Планираната дата за провеждане на референдума е 27 януари 2019 година. Ако бъде прието предложението, то бургазлии ще трябва да отговорят на два въпроса:

1) Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?

2) Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?

В докладната записка на съветниците се припомня, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици през 2015 г. е довело до преждевременната смърт на 14 200 души в България, сочат данни от доклад на Европейската агенция по околната среда, обхващащ 41 европейски страни. Около 422 хил. случая на преждевременна смърт в тези страни през 2015 г. са свързани със замърсяването на въздуха с прахови частици с диаметър 2.5 микрона или по-малко (ПЧ2.5), като 391 хил. са случаите в ЕС. Регионите с най-лоши нива на фини прахови частици са в източноевропейски държави като България, Полша и Словакия. 

Проучванията към днешна дата показват, че в България дишаме най-мръсният въздух в Евросъюза, а в световен мащаб сме сред страните с най-влошено качество на въздуха, като заемаме 13-то място.

От началото на 2018 г. до септември месец същата година в Бургас има подадени стотици сигнали за влошено качество на атмосферния въздух както към РИОСВ, така и към горещия телефон на Общината и 112. Заради проблема с мръсния въздух, който години наред дишат бургазлии, в града бяха проведени два протеста (през януари и март 2018 г.). Хората настояваха отговорните институции да вземат мерки срещу замърсителите на въздуха. Повечето протестиращи бяха убедени, че основните източници на неприятни миризми са завода "Кроношпан" и рафинерията"Лукойл".

Коментари