Равда приема Световния шампионат по ресторантьорски спорт

Равда приема Световния шампионат по ресторантьорски спорт - E-Burgas.com

Равда се очертава да започне изключително силно летния сезон след като ще бъде домакин на третото поред издание на Световния шампионат по ресторантьорски спорт на 15-17 май 2020. Това стана ясно след като вчера лично президентът на едноименната федерация Алекс Рабинович съобщи в Бургас хубавата новина.

Това е третото поред състезание след като първите две се проведоха в Русия и Израел и бяха наблюдавани от близо милиард зрители по цял свят. „За нас това е знаково събитие, а България се е доказала като една велика вкусна страна. В Равда очакваме много високо ниво както на организация, така и на присъствие, както беше и по време на предишните две издания“, сподели Рабинович в бутиковия бар „Еквилибриум“, където се проведе пресконференцията.

Вицепрезидентът на федерацията Пламен Русев сподели, че не е бил никак лесен моментът на избор кой черноморски курорт точно да бъде домакин, тъй като конкуренцията е била голяма. Част от кандидат-домакините били утвърдени курорти като Албена и Свети Константин и Елена.

„Идеята е освен провеждането на този шампионат през месец май да уплътним и от туристическа гледна точка сезона. На ден очакваме до 1000 посетители, които от една страна да присъстват на състезанието, а от друга да опитат от вкусната храна, която се приготвя в България“, заяви Русев.

Той призна, че има сериозен шанс България да се утвърди като център на този спорт, като дори се водят и разговори с Българския олимпийски комитет, който да бъде нещо като наблюдаващ орган. Самият ресторантьорски спорт е тръгнал от Израел, като в момента и там е център на федерацията.

Вицепрезидентът на федерацията и президент на федерацията на барманите Красимир Чуков пък сподели, че в момента България пише история, тъй като това не се е случвало тук до момента. „Досега състезание за бармани и състезание за готвачи от такъв мащаб никога не са се провеждали под една егида. Винаги сме били в поток от различни отрасли и никога никой не си е задавал въпроса може ли това нещо да се роди като един продукт. Световния шампионат е мероприятие, каквото като не е имало тук до момента“, обясни Чуков.

В състезанието ще вземат участие около 16 отбора, два от които ще бъдат български. Организаторите са предвидили задължително да има и младежки отбори до 23 години, като целта е младите да бъдат последователи на по-опитните участници, от които постоянно черпят опит. Наградите също са изключително атрактивни като част от шампионския приз е изграден от чисто злато.

На вчерашната пресконференция присъстваха още директорът по логистика на шампионата Валентин Иванов, представителят на логистическата компания, отговорна по посрещането на гостите Станислав Иванов и съветникът на президента на федерацията Любомир Христов.

 

Коментари

Още от последните новини