Радослав Петков: Бургас е капсулиран само в центъра, но има и други населени места

Радослав Петков: Бургас е капсулиран само в центъра, но има и други населени места - E-Burgas.com

Да си на десето място по доходи в най-бедната държава в ЕС, е като да ходиш бос, но да имаш диамантен пръстен

Радослав Петков е общински съветник с гражданска квота от групата на БСП, който влезе в местния парламент от януари 2019. Той е един от най-активните от групата на червените, като непрекъснато входира питания на граждани. Работи като управител на автосервиз и шоурум за продажба на автомобили.

 

Г-н Петков, дейността Ви в Общинския съвет, е свързана най-вече с комуникация с граждани, които представят различни проблеми в града. Досега засегнахте доста казуси, като спорове с нерегламентирани гаражи, отсечени здрави дървета и др. Остават ли разрешени тези проблеми?

Хората се интересуват по какъв начин общината решава такива „частни“ проблеми и по принцип всеки бургазлия може да види в сайта на Общинския съвет какъв е отговорът на запитването. Но отговорите винаги са рутинни. Като например случаят с отсечения здрав орех – граждани се свързаха с мен за въпросното дърво, поне според тях не е трябвало да се премахне дървото, което също е от защитен вид. Отговорът на запитването е, че комисия го е видяла, орехът бил израстък и тн. На всякакви въпроси може да се отговори по 100 различни начина, за общината нещата винаги за 6 точки – дали за орех, дали за качество на въздуха или многото дупки по пътищата, дали за пристанището в Крайморие, синята зона и тн. Отговорите винаги са едни и същи и рутинни.

Все пак не се ли запознават ефективно с проблемите хилядите служители в администрацията на общината?

Ами няма ефективност, има я само на книга, но не и реално. Първо винаги трябва нещата да се видят на място, дори и тези хора, които отговарят за конкретните проблеми, надали са ходили на място, за да видят за какво отговарят, да видят реалната ситуация, за да напишат отговора. Защото това е документ, който остава завинаги в системата.

Какви са проблемите на хората от малките населени места?

Първо трябва да се разбере, че Бургас не е само центърът. Имаме и други населени места, не бива общината да се капсулира само в центъра, да се правят плочки, площади, улици, а населени места като Равнец, например и др. да са оставени на втори план. И те имат тротоари и нужда от канализации, но никой не поема инициатива. Дори за Крайморие имахме такива питания, защото управляващите се бият в гърдите и казват по ТВ, че пречистват водата и тн., но в Крайморие са все още със стари етернитови тръби, които са доказан канцероген. Приоритетът, трябва да ни е здравето на хората, а не неща, които търпят някакво отлагане, защото какво се случи в Бургас например – здравият център беше променен с друг. Моето мнение, е че здравата глава я бинтовахме, а хората с етернитови тръби ги оставихме на произвола на съдбата.

Групата ви често е активна и по въпроси с градския транспорт. Последно се гласува закупуването на нови електробуси, но точката предизвика много полемики, най-вече около финансирането?

Бургас е модерен град и в това спор няма. Но дали няма да излезе прекалено скъпо на гражданите това удоволствие - само времето ще покаже. В момента е стартирана само процедура по кандидатстване. Дай Боже Европейският съюз да отпусне тези пари, защото един такъв електрически автобус струва над 1,2 млн. лв. Това е бъдещето все пак, не можем да го отричаме, и тъй като се занимавам с автомобили, съм наясно, че един ден и те ще станат само на ток. В недалечно бъдеще самите производители са си поставили за цел справяне с екологичния проблем. Това е една от мерките, която трябва да бъде изпълнена, защото вече се усеща се промяната на климата, дори в България.

Преди няколко месеца жители на „Меден рудник“ Ви потърсиха и за друг казус - с въпросния затворен подлез в края на комплекса, как стои този въпрос там в момента?

Този въпрос отново, трябва да стане актуален, защото подлезът продължава да е неизползваем. Ситуацията, е че хората, които живеят в района, искат той да работи и да го ползват, но в момента администрацията се уповава на международни законови изисквания, които, за да бъдат изпълнени, трябва да се отчуждават имоти и това усложнява много процедурата по стартиране на реконструкция. Те си го бяха включили в предизборната кампания през 2015, и е трябвало тези неща да ги помислят още тогава, когато са обещавали. Защото сега пак идват избори и на мен ми е много любопитно дали пак ще го обещаят.

Искам да подчертая, че с мен се свързаха главно родители, които искат той да функционира заради децата си. Най-вече те да го ползват, както и възрастни хора, за да се обезопаси тяхното безопасно преминаване през големия булевард. За мен това е логично и не би изисквало някакви главоломни средства, които да затруднят общинския бюджет. В Бургас се виждат само глобалните проекти за десетки милиони левове, а малките ги поставяме на заден план.

Покрай работата Ви често алармирате и за проблеми в пътната инфраструктура, засегнахте и проблем с видеонаблюдението на надлеза Владимир Павлов?

Не само аз, всеки един шофьор в Бургас, може да е най-точният коректор на пътните неточности. Този въпрос мина малко между други инициативи и те дори не отговориха напълно. Предложението беше към Комисията по безопасност на движението и по-точно скоростта на надлеза да бъде променена от 50 на 80 км/ч с идеята да не се създават задръствания. Идете и проверете – никой не минава с 50 км/ч. И не се е случили катастрофи. Там се слагат едни камери и става касичка за хазната, което е антибългарско положение. За мен не е редно камери да се поставят на места, където само да се правят глоби, без да има контрол и превенция за предотвратяване на ПТП. Камери трябва да се слагат на конфликтни места в жилищни зони, където могат да се случат инциденти. Като например бул. „Христо Ботев“, там има и много пътеки, да сложат камери там, за да има дисциплина, а не на места, където движението е почти извънградско. Някак си не кореспондира с обстановката.

Ще спомена, че в момента имам входирано питане и за контрола върху товарните автомобили на бул. „Захари Стоянов“. В момента се прави ремонт, по гаранция, който бе ремонтиран преди по-малко от два месеца. Това питане беше свързано точно с опазването му. Сега фирмата е натоварена да го прави този гаранционен ремонт, но проблемът, е в липсата на контрол. Ремонтът, не струва нищо на общината, но се създават пак задръствания и проблеми на един 70-хиляден квартал. Друг въпрос, е че изпълнител е една фирма, станала известна с „качество“ в София и се спъваме в един и същи камък.

Вече се усеща предизборния климат в Бургас партиите вече си правят политическите сметки, какво ще е Вашето бъдеще?

Моето бъдеще е все още неясно, защото очаквам пленума на БСП в началото на септември, където ще се подредят местата за гражданска квота. Аз като човек, който е останал лоялен към партията се надявам и на подкрепа от тяхна страна. Когато други хора напуснаха, аз останах лоялен към тях и съм защитавал изцяло партийната позиция, като вярвам, че съм я защитил по добър начин.

Очакванията Ви за изборите?

Всеки има различен стил на управление, гражданите ще имат шанс за промяна на 27 октомври – дали да се правят само ремонти, като Дома на Нефтохимика например, който се ремонтира за милиони или други проекти. Ремонтите, трябва да си ги има ама на фона на 10-то място по доходи в най-бедната държава в ЕС, някои неща изглеждат като да нямаш обувки и да ходиш бос, но да имаш диамантен пръстен. Но приоритетите са различни, ще видим...

Коментари

Още от последните новини