Работодатели искат спешни мерки заради войната

Работодатели искат спешни мерки заради войната  - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с работодателите и обсъдиха последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия, евентуални контрасанкции и последиците от тях за България, посочват от министерството на икономиката и индустрията, съобщи БНТ.

Представителите на българския бизнес са изразили притеснения , че войната затруднява снабдяването със суровини от региона. Ако бъдат спрени доставките на газ, това ще оскъпи българските стоки и ще ги направи абсолютно неконкурентноспособни.

По време на срещата са били обсъдени опасността от транспортни и логистични проблеми и неизпълнение на договори поради форсмажорни обстоятелства, както и продължаване на енергийните компенсации за април-юни.

Българските фирми са поискали поискаха подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна.

Работодателите са заявили, че имат нужда от работна ръка и са готови да приемат на работа украински граждани, съобщават от министерството.

Те са изразили желание да се осигурят коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията.

Вицепремиерът Нинова е информирала работодателските организации за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми.

Търговският представител в Букурещ е командирован на границата с Украйна, за да оказва помощ на българските и украинските граждани.

Работодателите са настояли за подкрепа за искането на бизнеса пряката помощ за българските фирми да бъде по-голямо от финансови инструменти в плана за възстановяване и устойчивост. Министър Нинова е изразила пълна подкрепа за това.

"Българската икономика има нужда от директна подкрепа, а не от още кредити. ЕК е предоставила на българското правителство да реши какво да бъде съотношението и то трябва да е в полза на българските предприемачи и производство“, каза Нинова на срещата.

Свързани статии
Най-малко 18 загинали и 60 ранени от руския удар над мол в Кременчук Русия е убила стотици цивилни в Харков при обстрел със забранени боеприпаси Первий канал: Специалната операция приключи, започва Третата световна война Генерал Ходжис: В случай на ядрен удар отговорът на НАТО ще бъде опустошителен за Русия Все повече украинци напускат България Рамзан Кадиров: Асселям алейкум! Украйна е закрит въпрос, на мен ми е интересна Полша... Сорос: Цивилизация може да не оцелее заради войната в Украйна Поне 60 загинали при бомбардировка на училище в украинското село Билохоривка КЗП: Пазарът и туризмът се съживяват 25% от заведенията загубили битката с пандемията
Тагове
бизнес мерки война
Коментари

Още от последните новини