Работещите у нас все по-често напускат компаниите си и започват свой бизнес

Работещите у нас все по-често напускат компаниите си и започват свой бизнес - E-Burgas.com

Пандемията и икономическата криза, която преживяваме, принуди много хора в зряла възраст масово напускат работа с идеята да създадат собствен бизнес.
"Тенденцията се дължи на това, че те вече са насъбрали опит, виждат, че опциите на пазара на труда не са това, което очакват. Така те решават да създадат бизнес, който да е полезен и за тях, и за обществото", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ това се е наложило след пандемичната обстановка, когато много хора са осъзнали, че могат да преживяват и с по-малко.

"България е изключително затормозена от липса на кадри, разминаването между търсене и предлагане, демографската ни структура също е в неблагоприятно състояние заради липсата на младо поколение", констатира тя.

Според Василева това, което очаква пазара на труда, е, че няма да има хора, които да влязат и да заредят бизнесите с нова сила.

Има и притеснение в самите компании дали ще задържат служителите си.

"Доста работодатели използват иновативни подходи, за да запазят служителите си - странни тиймбилдинги, дават повече свобода на хората. 4-дневната работна седмица също е един такъв подход", каза още тя.  

"Ситуацията е много тежка. Това обаче е един добър момент за хората, които търсят работа - биха могли по-лесно да си намерят такава", посочи Василева.

Председателят на Българската конфедерация по заетостта подчерта, че във всички сфери има глад за кадри и работодателите са силно притеснени. Наблюдава се тенденция, когато работодателите не могат да намерят заместник, да прехвърлят работата им върху вече съществуващи служители, като вдигат заплатите им.

 

Коментари

Още от последните новини