Проверки в Бургас защо прокуратурата отказала да разследва агресия над медици

Проверки в Бургас защо прокуратурата отказала да разследва агресия над медици - E-Burgas.com

Агресия и нападение срещу лекари в Бургас. Прокуратурата обаче отказва да повдигне досъдебно производство по случая с буйстващия роднина на пациент, показа репортаж на bTV. Инцидентът стана през декември миналата година в отделението по съдова хирургия в УМБАЛ-Бургас. За него напомня счупена врата на санитарно помещение.

Мотивът на прокуратурата за отказаното досъдебно производство е, че страхът в медиците е неоснователен. Здравните работници разказаха, че по време на сутрешната визитация на 11 декември синът на един от пациентите проявил агресия. Притеснен за състоянието на баща си той нахлул в стаята и започнал да обижда персонала. Започнал да удря по вратата на сервизното помещение и така направил дупките.

„Мъжът беше много агресивен, отправи много вербални заплахи. Това поведение е безнаказано и толерирано от правораздавателните органи. Очаквахме да се вземат необходимите мерки с подадения от нас сигнал", каза проф. д-р Валентин Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ-Бургас.

По думите му от прокуратурата са заявили, че персоналът не е бил достатъчно уплашен. „Какво означава това? Трябва някой да получи инфаркт, инсулт, нервна криза, да влезе в психиатрия, да умре, за да може да се задейства прокуратурата?", попита проф. Василев.

Според него подобни действия трябва да бъдат порицавани в публичното пространство чисто морално.

Решението на първа инстанция може да бъде обжалвано пред окръжната прокуратура, но медиците няма да го направят, тьй като нямат вяра в институциите.

От Окръжната прокуратура в Бургас съобщиха за bTV, че са разпоредили проверка защо случаят е прекратен, без да бъде образувано досъдебно производство.

Свързани статии
Българи от чужбина създадоха детски кът в бургаската болницаНиколов вдигна заплатите на медиците в общинксото здравеопазванеРобот ще дезинфекцира срещу ковид в бургаската болницаУМБАЛ-Бургас обясни защо се прави повторен ковид тест в болницата Медици от спешна помощ в няколко града излизат на протест Унгарското посолство благодари на УМБАЛ-Бургас за сложен случай с чужденецРекордьор: УМБАЛ Бургас обучава над 90 бъдещи лекари, медицински сестри и рехабилитатори21 бургазлии продължават да се борят с коронавируса в болницаМлади специалисти подсилват УМБАЛ-БургасОще две отделения в УМБАЛ Бургас престават да бъдат ковид
Тагове
агресия медици умбал
Коментари

Още от последните новини