Проф. Кантарджиев: Притеснява ме отварянето на стадионите и нощните заведения

Проф. Кантарджиев: Притеснява ме отварянето на стадионите и нощните заведения - E-Burgas.com

Има мерки, които не трябва да се разхлабват на този етап, според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. "Притеснява ме, че всяко разхлабване на мерките може да доведе до повишаване на случаите. Спортните мероприятия и заведенията най-много ме притесняват. Трябва да бъде отложено пускането на много публика и отварянето на нощните заведения", заяви той в ефира на NOVA.

Според него моловете не са толкова рискови, ако са само места за пазаруване, а не за събирания. По думите му повече от 95% от случаите на коронавирус у нас вече са от британския вариант.

"Трета доза от ваксините ще трябва да се слага, само ако се получи бързо разпространение на щам, който може да се промени. Втората игла увеличава защитата с 15-20%. Ако човек се разболее между двете дози на ваксините, не е необходимо да приема втората, защото вече ще има имунитет", каза той.

В понеделник здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов ще съобщи официалната позиция във връзка с имунизацията с AstraZeneca оттук нататък.

Проф. Кантарджиев коментира и разформироването на Националния оперативен щаб (НОЩ), както и задачите, които той ще продължи да изпълнява.

По думите му НОЩ е започнал работа с четирима лекари, както и хора от Външно министерство и полицията.

Задачите му са били да информира правителството за хода на пандемията, което ще продължава да прави, да координира контактите между държавните институции.


 

Свързани статии
1 123 са новите случаи на ковид у нас Спад на новозаразените в последния почивен ден за Великден: 367 общо, 34 в Бургас Бойко Борисов: С чест можем да кажем, че сме приключили и тертата вълна 631 са новите случаи на ковид за 4 май 314 души борят коронавируса в бургаските болници Коронавирусът погуби нови седем души в Бургас 1850 са новозаразените с ковид 16 вида бързи тестове ще се признават у нас Кантарджиев: През есента ковид ще има само в отделни места или семейства Стадионите, образователните и езиковите школи отварят врати
Тагове
кантарджиев мерки ковид
Коментари

Още от последните новини