Предлагат рестарт на проект за ЖП линия в Странджа

Предлагат рестарт на проект за ЖП линия в Странджа - E-Burgas.com

Съществува реална възможност за осъществяване на проект по изграждане на железопътна линия в Странджа, заложен още в Програмата Странджа - Сакар. Това заяви президента на ГЕОПАН д-р Стефан Пейков в свой доклад, по време на научния дебат „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”, който се проведе в Ахтопол. По думите му съществуващия проект може да бъде преразгледан и да се търсят начини за неговата реализация.

„Изграждането на нова железопътна линия в Странджа, по посоката Бургас-Средец-Елхово-Симеонов град с дължина 162 километра би било важна крачка. Нейната перспектива проличава много ясно днес, когато все повече се чувства нуждата от сухоземен транспортен коридор, който да е успореден на морския път през Босфора. Тук има едно несъстояло се гео политическо бъдеще на страната ни, за което никой днес не се чувства отговорен. Изграждането на железопътно трасе според мен трябва да се проблематизира и да се репроблематизира. Колкото и в момента изграждането му да се струва невъзможно на някои хора, които управляват страната”, коментира д-р Пейков, който е участвал в Програмата„Странджа-Сакар” като един от водещите специалисти и е работил 21 години по проекта.

По време на форума Стефан Пейков направи кратка ретроспекция за създаването, развитието и проблемите на Програмата за научни изследвания и икономическо развитие. Той припомни колко амбициозни са били заложените цели и подчерта значимостта на постигнатите резултати.

 „Странджа-Сакар” е най-голямата научно-изследователска програма в българската наука. Тази оценка е давана многократно на международни форуми. Тя обхвана в един комплекс 121 научни учредения на страната и повече от 600 души научно-изследователски персонал. В края, когато се разделихме с нейният ръководител проф. Александър Фол, бяха завършени повече от 400 теми-приложни, развойни, фундаментални за района. Това знание днес е на разположение. То е издадено в томовете, наречени „Странджанско-сакарски сборник”, които са реферирани от Конгресната библиотека във Вашингтон”, припомни д-р Пейков.

Като важен пакет от данни , събрани по време на проучванията в рамките на Програмата той посочи оценката на балнеологичните ресурси на южното Черноморско крайбрежие, които могат да се използват за развитието на района.

 „На територията на Странджа бяха изнесени високо технологични производства, които позволиха в района да се привлекат 250 специалисти със семействата им. Те бяха настанени в района на село Граматиково и в Малко Търново. Там бе създадена една модерна база, която за съжаление днес стои заключена”, каза още д-р Пейков.

„Нужно е да се потърсят възможности за усвояване на ценната информация, събрана по време на проучванията. Това знание е добра отправна точка и ресурс за решаването на много проблеми”, заяви президентът на ГЕОПАН.

Коментари

Още от последните новини