Постоянен арест за убиеца от Церковски, грозят го 20 години затвор

Постоянен арест за убиеца от Церковски, грозят го 20 години затвор - E-Burgas.com

На 27 март Алекси Стоянов намушка с кухненски нож приятеля си по чашка

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Алекси Стоянов, привлечен като обвиняем за убийство. Делото бе гледано чрез видеоконферентна връзка с Ареста към Затвора – Бургас.

Алекси е привлечен като обвиняем за това, че на 27 е умъртвил умишлено свой приятел след пиянски запой в карнобатското село Церковски. Убийството представлява опасен рецидив  (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 12, предложение първо, вр. чл. 115, вр. чл. 29, ал. 1, б. „б" от НК). Така повдигнатото обвинение е за престъпление, за което законодателят е предвидил наказание „Лишаване от свобода" от петнадесет до двадесет години, Доживотен затвор или Доживотен затвор без замяна, т.е. касае се за тежко умишлено престъпление.

Съдът счете, че макар и на сравнително ранен етап, до момента в хода на разследването са събрани доказателства, от които може да бъде изведено в достатъчна степен на достоверност обосновано предположение за авторството на деянието. От приложената справка за съдимост на обвиняемия е видно, че по повод на предходните му осъждания са налице и условията за квалифицирането на инкриминираното деянието, като извършено при условията на опасен рецидив. Опасността Алекси С. да се укрие или да извърши престъпление, по мнение на Окръжен съд – Бургас, е реална. Престъплението, за което същият е обвинен, се характеризира с висока степен на обществена опасност. Предишните осъждания на обвиняемия за умишлени престъпления от общ характер, показват упорита престъпна дейност, която свидетелства за трайно изградени престъпни навици у Алекси С. против телесната неприкосновеност на други граждани.

От друга страна, те дадоха основание на съдебната инстанция да приеме, че съществува опасност от реализиране на престъпна проява от обвиняемия, в случай, че свободното му предвижване не бъде ограничено с най-тежката мярка за неотклонение. „Наличието на постоянен адрес на обвиняемия и неговата възраст не са такива обстоятелства, които да изключват категорично опасността от извършване на престъпление", пише още в мотивите си Окръжен съд – Бургас.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок пред въззивна инстанция.

Свързани статии
72 часа арест за убиеца от Церковски, който намушка свой приятел и захвърли трупа му Жестоко убийство край Карнобат след пиянски запой
Тагове
убийство в село Церковски
Коментари

Още от последните новини