Подновяват строежа на велоалеята до Крайморие, ще строят и пасарелка до "Пода"

Подновяват строежа на велоалеята до Крайморие, ще строят и пасарелка до

Община Бургас намери техническо решение за продължение на велоалеята до квартал "Крайморие". С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода". Нататък автомобилният път към "Крайморие" минава през скалист и хълмист участък. Първоначално се обмисляше вариант с взривни дейности, който да позволи продължението на велоалеята да мине успоредно на автомобилния път. След разговори с представители на велосипедната общност в Бургас, за чието съдействие Общината горещо благодари, се роди идеята с преминаване отгоре по хълма.

Нужно беше време, за да се проучат терените, през които ще мине велоалеята и да се потърсят добри примери от чуждестранния опит. С днешна дата Община Бургас има яснота как точно ще се случи строителството. Предвижда се над скалистия хълм да мине пасарелка, съставена от метални рампи. На няколко места ще има панорамни площадки, където велосипедистите да починат за няколко минути и да се насладят на гледката към морето и канала между него и Мандренското езеро. Този район е хабитат на стотици видове птици, тъй като Бургас с неговите влажни зони е важна спирка по пътя на тяхната миграция.

За да се реализира проектът в този му вид, днес кметът Димитър Николов поиска от местния парламент разрешение за изработване на подробен устройствен план - парцеларен план /ПУП - ПП/ за осигуряване на трасе на велосипедна алея от местност "Пода", преминаващо през различни имоти, за да стигне до "Крайморие".

Следващата стъпка ще е изготвянето на технически проект от експертите в Общината.

Когато се изпълни това продължение, Бургас ще има велосипеден маршрут, свързващ двата му красиви квартала "Сарафово" и "Крайморие". Кметът Димитър Николов не се е отказал да работи в сътрудничество с кметовете на съседните общини Созопол и Поморие за изграждане на велоалеи между трите града.

Свързани статии
Медицински преподаватели от Израел ще преподават на бургаски студенти Бургас ще разширява плажовете си, проектант ще се бори с редукцията на пясъка Фотооко: Изсъхнаха новозасадените дръвчета на алеята между Бургас и Сарафово Доизграждат велоалеята между Слънчев бряг и Кошарица (Снимки) Шефът на ВиК-Бургас намерил трайно решение за кризата с язовирите Ето какви ще са ползите от новия ВиК проект в Бургас С половин милиард лева Бургас влиза в нова ера във водоподаването Модерно видеонаблюдение и WiFi на алеята за Сарафово Италианско осветление заработи на велоалеята за Сарафово (Снимки) Лодкостоянката в Крайморие ще приема събития
Тагове
велоалея крайморие пасарелка пода
Коментари

Още от последните новини