Пътни полицаи запознаха бургаски зрелостници с опасностите по време на баловете

Пътни полицаи запознаха бургаски зрелостници с опасностите по време на баловете - E-Burgas.com

Близо 50 зрелостници от Английска езикова гимназия „Гео Милев” – Бургас бяха сред първите участници в традиционната превантивна инициатива на ОДМВР – Бургас, посветена на пътната безопасност по време на абитуриентските балове.

Инспектори Константин Вангелов и Радослав Сандев от сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Бургас запознаха присъстващите с рисковете, дебнещи младите водачи, които надценявайки понякога собствените си възможности и предоверявайки се на мощните автомобили, допускат тежки катастрофи с фатални последици. Изрично бе наблегнато на предприетите превантивни кампании от страна на ОДМВР – Бургас в партньорство, както с представители на местната власт и нестопанските организации, така и на медиите.

Агресията по пътищата, липсата на толерантност между отделните групи участници в пътния трафик, гонките и дрифтирането, популярни особено сред младежката аудиторията, също бяха в центъра на диалога. Подрастващите се вълнуваха от отговорността, носена от пияните или дрогирани водачи, предизвикващи катастрофи със смърт или инвалидност, показвайки активната си гражданска позиция и непримиримост с последните случаи на ниски осъдителни присъди в национален мащаб.

Учениците от Английската гимназия демонстрираха изключителен интерес по темата „Пътна безопасност”, като безпогрешно отграничиха най-честите причини за допускането на тежки пътни инциденти - шофиране с несъобразена скорост, при пренебрегване на пътната маркировка, неправилно изпреварване или надценяване възможностите на автомобила и водача в тъмната част на денонощието.

Инспекторите  Константин Вангелов и Радослав Сандев призоваха младите водачи към по-отговорно и разумно шофиране, като наблегнаха на факта, че най-важен за ограничаване на пътните инциденти в България е човешкия фактор. Двамата служители на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Бургас припомниха на учениците, че подобни срещи са традиционни за Бургаски регион, където от години се работи за ограничаване броя на тежките пътни инциденти по време на абитуриентските балове. Освен превантивни беседи, в годините са провеждани и съвместни инициативи с Община Бургас, различни нестопански организации, Младежката секция на БЧК – Бургас, Съюз на българските автомобилисти и ДАИ – Бургас.

Свързани статии
"Пътна полиция" с нова акция в страната, следят за колани и каски Ръст на пияниците на пътя отчита Пътна полиция Започва вторият етап от акция "Зима" Нова акция на Пътна полиция започва в страната Нова акция на Пътна полиция в цялата страна Рашков забрани на полицаите на пътя да се крият зад храстите Акция на Пътна полиция в серията почивни дни КАТ с нова акция в страната Поредна акция на Пътна полиция в страната Акция на "Пътна полиция" срещу пияни и дрогирачни водачи в цялата страна
Тагове
превенция балове безопасност пътна полиция
Коментари

Още от последните новини