Пътна полиция: Тревожна е тенденцията с катастрофи с млади шофьори

Пътна полиция: Тревожна е тенденцията с катастрофи с млади шофьори - E-Burgas.com

От началото на годината правят впечатление тежките катастрофи, предизвикани от водачи с малък опит за волана, каза днес пред журналисти инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

Последният случай е от ранните часове на деня днес, когато 18-годишна жена, с едва половин година стаж, губи контрол над автомобила си и катастрофира. Тежко е ранена сестрата на жената, припомня "Дневник".

За 6 месеца водачът има четири нарушения. Проверка след инцидента открива употреба на амфетамини, допълни Близнаков.

Той припомни и случай от уикенда, при който 19-годишен водач самокатастрофира на пътя Плевен-Троян, пада в пропаст и загива, като е открит два дни след инцидента.

От "Пътна полиция" съветват родителите да пътуват с децата си в първите месеци след взимане на книжка, за да се уверят, че са достатъчно подготвени.

Според инспектор Близнаков много са факторите точно новите шофьори да допускат тежки инциденти, но основният е липсата на дисциплина.

От полицията обръщат внимание, че въпреки липсата на сериозно снеговалежи, пътищата са коварни, защото в сутрешните и вечерните часове може да има поледици. Друг проблем са мъглите, с които малко шофьори се съобразяват.

От началото на годината до днес в страната са станали над 170 тежки катастрофи с повече 13 загинали и над 200 ранени. Три от жертвите са в ударен от влак на прелез край Сливен автомобил. Той е преминал при спусната бариера. Шофьорът на колата има 8 годишен стаж и документирани над 80 нарушения.

Коментари

Още от последните новини