Отменят мобилния роуминг в ЕС от 2017 г.

Отменят мобилния роуминг в ЕС от 2017 г.  - E-Burgas.com

Европейците, които искат да говорят евтино в роуминг от идното лято, ще доказват с адресната си регистрация на телекомите, че са пътували основателно в чужбина. Това предложи днес Европейската комисия на мястото на изтегленото от председателя й Жан-Клод Юнкер предложение използването да се ограничи до 90 дни годишно.

ЕС трябва да отмени роуминг тарифите от 15 юни 2017 г., но изравняването на външните и разговорите и сърфирането от чужбина ще бъде поставено под определени условия, за да се избегнат злоупотреби и да се защитят инвестициите на телекомите, поясни комисарят за цифровия пазар Артур Ансип.

Вместо общоевропейския подход от първото предложение сега Еврокомисията прехвърля на телекомите и националните телеком регулатори преценката кога потребителите могат да говорят евтино от чужбина и кога ще бъдат таксувани с по-високи цени.

Брюксел задава три условия, които се базират на разбирането, че ползването на евтин роуминг се основава на адресната регистрация на потребителя. След като е декларирал постоянното си местожителство пред телекома, издаващ SIM-картата му, той трябва да я ползва повече за вътрешни разговори и пренос на данни, отколкото в роуминг, да не допуска дълги периоди, в които картата не се ползва и да няма многобройни SIM-карти, които използва основно от чужбина.

Когато клиентът наруши някое от тези условия, той ще бъде информиран от телеком оператора си, който ще има право да му поиска обяснения. Ако клиентът докаже, че е имал основания за простъпката си, нарушението ще остава без последствия. В противен случай ще му бъдат начислявани допълнителни такси със задна дата. Като основателни извинения ще се приемат например работа в съседна държава, която налага ежедневно логване в различни мобилни мрежи, командировка, гостуване при роднини, отпуска и др.

Еврокомисията предлага допълнителните такси да са до €0.04/мин за разговори, €0.01/SMS и €8,50/GB интернет.

Когато клиентът не е съгласен с наложеното му допълнително плащане, той може да го обжалва пред националния телеком регулатор. В България това е Комисията за регулиране на съобщенията.

Телекомите получават и възможност да се откажат изобщо да предлагат евтиния роуминг, ако докажат, че той им се оказва икономически неизгоден. Те могат да поискат да не прилагат европейските правила и вместо тях да предлагат единствено допълнителните такси за нарушаващи платци, със съгласието на регулатора.
Според Ансип ограниченията за ползване в роуминг на вътрешни цени се налагат от прекалено големите разлики между цените за мобилните услуги в страните членки от ЕС и нуждата да се защитят инвестициите на операторите.

Комисарят за цифровото общество Гюнтер Йотингер посочи, че цената на разговорите в Латвия (най-евтината държава в ЕС) е 6,5 пъти по-ниска от тази в Ирландия и 5 пъти под тарифите във Франция. Така, ако ирландец или французин си купят латвийска карта, те ще говорят много по-евтино, отколкото със своите карти, но латвийският оператор ще трябва да плаща съответно 6,5 и 5 пъти повече на ирландските и френски оператори за роуминга и ще разори.

Ансип пък се мотивира с необходимостта да се защитят телекомите в туристически държави като Гърция, Кипър и Малта, които правят инвестиции, за да осигурят роуминг за туристите, но не могат да печелят от тях извън сезона.

Според Ансип, ако предлаганите от Комисията условия за "честна употреба" се прилагат, всички оператори ще могат да оцелеят финансово, като предлагат на клиентите си роуминг по вътрешни цени от следващото лято.

Европейската комисия предложи на 5 септември предпазната клауза срещу възможни злоупотреби с евтиния роуминг да е, че той ще е достъпен само по 90 дни годишно. То беше оттеглено от Юнкер 3 дни по-късно с обяснението, че не е достатъчно добро и трябва да се преработи. Днес Ансип съобщи, че причината е, че евродепутатите, телекомите и националните регулатори са се обявили срещу него. В същото време еврокомисарят заяви, че 90-дневният лимит би ощетил само 0,1% от пътуващите в ЕС, които престояват в друга държава повече от 3 месеца годишно. Освен това то би покрило 99% от възможните злоупотреби и технически би било най-лесно приложимо. Новото предложение обаче също било добро, увери Ансип. Предстои то да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент, преди да влезе в сила.

Източник: dnes.bg

Коментари

Още от последните новини