Отбелязваме Бабинден - празник на акушерите и гинеколозите

Отбелязваме Бабинден - празник на акушерите и гинеколозите - E-Burgas.com
marica.bg

На 8 януари отбелязваме Бабинден по нов стил – професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози.

Според народните обичаи обредността на този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували“, които са помагали при раждане, припомня bgonair.bg.

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но в някои краища на страната се празнува традиционно с ритуала "измиване на ръцете" - най-младата акушерка полива с вода ръцете на тази с най-дългогодишен стаж. По стар стил Бабинден отбелязваме и на 21 януари.

Свързани статии
Поморие отбеляза празника си с народна музика, добро настроение и добри новини (Снимки) Ясна е програмата на Бургас за Гергьовден Поморие с богата програма за празника на града Празнично настроение в Бургас чак до Гергьовден, ето програмата Лазаровден е! Момците искат ръката на своята избраница Кметът с поздрав към бургаските медици: Ще продължим да надграждаме сферата на здравеопазването Богата програма в Бургас на 3 март Несебърско село отбеляза празника на домашната наденица (Снимки) Днес се навършват 144 години от Освобождението на Несебър Ето как Бургас ще отбележи 144 години от Освобождението си
Тагове
бабинден празник
Коментари

Още от последните новини