Отбелязваме Бабинден - празник на акушерите и гинеколозите

Отбелязваме Бабинден - празник на акушерите и гинеколозите - E-Burgas.com
marica.bg

На 8 януари отбелязваме Бабинден по нов стил – професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози.

Според народните обичаи обредността на този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували“, които са помагали при раждане, припомня bgonair.bg.

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но в някои краища на страната се празнува традиционно с ритуала "измиване на ръцете" - най-младата акушерка полива с вода ръцете на тази с най-дългогодишен стаж. По стар стил Бабинден отбелязваме и на 21 януари.

Свързани статии
Представят нова книга, посветена на Поморие, на празника на града Затварят улица в Долно Езерово заради празника на квартала Маргарита, Росица и Виолета - кой са най-разпространените имена на Цветница Честита Цветница! Хиляди българи празнуват имен ден Отбелязваме Лазаровден Честит Тодоровден! Община Созопол обяви каква ще е официалната програма утре Поморие ще отбележи 3 март с официална програма Почитаме покровителя на пчеларите Английската бележи 50 години с 20 интригуващи събития
Тагове
бабинден празник
Коментари

Още от последните новини