Отбелязваме 144 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 144 години от Шипченската епопея - E-Burgas.com

Днес отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Традиционно честването ще се проведе на връх ”Света Никола”, като президентът Румен Радев също ще се включи в отбелязването. Той ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка. Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 г.

Малобройният руско-български отряд под командването на генерал-майор Николай Столетов, наброяващ около 7500 души успява да спре превъзхождащата го многократно по численост армия на Сюлейман паша (около 27 хил. души и резерв от 10 хил.) и да не ѝ позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Оценявайки бойните качества, проявени от Българското опълчение, неговият командир генерал-майор Николай Столетов в телеграма до началника на Полевия щаб генерал-лейтенант Артур Непокойчицки заявява:

„Що се отнася до българите, то не ще се уплашат дори ако ги изразходваме до последния човек”.

Основният камък на Паметника на Свободата на връх Шипка е положен на 26 август 1922 г., а монументът е завършен през 1930 г.

Висок е 31,5 метра и към него водят 890 стъпала.

На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола” е тържествено открит от цар Борис III.

Свързани статии
Какво е лоша кредитна история? Обработките на пътищата продължават, гъста мъгла на "Шипка" Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея През пролетта на 2023 г. започва строителството на тунела под Шипка Над 3000 души посетиха бургаските музеи в „Нощта на музея“ Проф. Матанов: В учебника ни по история не пише, че Кирил и Методий никога не са били в България Затвориха "Шипка" за посещения днес и утре заради сняг Честваме 143 години от Шипченската епопея
Тагове
Шипка история
Коментари

Още от последните новини