Още не сме наясно кога ще приемаме летовници от чужбина

Още не сме наясно кога ще приемаме летовници от чужбина  - E-Burgas.com

На 13 май се възстановява вътрешният туризъм. Засега обаче няма яснота кога страната ни ще започне да приема чуждестранни летовници, заяви ресорният министър Николина Ангелкова в сутрешния блок на БНТ. Тя обяви, че до момента няма фалирали туроператори.

Възстановяването на вътрешния туризъм ще започне следващата седмица с поетапно отваряне на къщите за гости и малките хотели при спазване на санитарните мерките.

Николина Ангелкова: За всички ще бъде много трудно и напрежението е огромно, защото, от една страна всички хора, и това е нормално в нашия сектор, ние сме свикнали по това време на активна работа. От друга страна са неизвестните, ще дойде ли някой.

Подготвят се и плажовете по морето.

Дирон Ръсовски, подизпълнител на концесионера на Варненски плаж: Очакваме доста слаб сезон, който няма да има нищо общо с предходните. Надявам се все пак да има някакъв сезон, за да можем да приключим годината с по-малко загуби.

Според министър на туризма, за да се спаси сезона трябва да има облекчения за туристите, но те да не са за сметка на концесионерите.

Николина Ангелкова -министър на туризма: Аз смятам, че трябва да има алтернатива в това, да има възможност за безплатни чадъри и шезлонги, да има възможност за по-ниски цени, според индивидуализацията на плажа.

По-големият разход за наематели, концесионери и подизпълнители е водното спасяване, медицинското обслужване, дезинфекция, дератизация.

Дирон Ръсовски - подизпълнител на концесионера на Варненски плаж: Това е също голямо перо в разходите и бяхме чули предложение, че може да бъде намалено работното време на спасителите и разделение на постовете вместо 100 на 150 метра. Това ще е голямо облекчение за бизнеса.

Все още остават големите неизвестни около възстановяването на международния туризъм.

Николина Ангелкова -министър на туризма:Все още към момента няма при нас официално постъпила информация от туроператор да е обявил несъстоятелност. това за съжаление не означава, че в тази изключително тежка ситуация в идните месеци няма да се случи.

Ангелкова съобщи, в момента на европейски и международно ниво се обсъжда възможността след 15 юни да се възстановяват полетите.

Свързани статии
Заповядайте на среща - литературна премиера с Мира Добрева Мира Добрева представя "Светулки зад решетките" в Бургас Христос Екзархос и бенд канят Бургас на Гръцка вечер на 2 март 2024 г. По случай 8 март "Приморец" кани всички жени на парти до зори! Търсите идеалния подарък за Свети Валентин? Изберете разкошен СПА пакет за него, нея или двойки Внимание, влюбени: "Приморец" кани на музикално-кулинарен Свети Валентин Магията на Коледа оживява в музика днес 20.12 в "Приморец" Кралици на красотата в специална фотосесия за благотворителния бал Короновани красавици отново събират пари за благотворителност Порт Прим Арт Фест се утвърди като най-ценния културен форум на Бургас
Тагове
сезон туризъм туристи море
Коментари

Още от последните новини