Мария Нейкова разясни подробно заповедта, касаеща багерите по плажовете

Мария Нейкова разясни подробно заповедта, касаеща багерите по плажовете - E-Burgas.com

Във връзка с постъпили обаждания от представители на медиите и явно неправилното тълкуване на издадената заповед от страна на концесионерите на плажове областният управител проф. Мария Нейкова прави следното изявление:

„Издадената от мен заповед е в изпълнение на функциите ми, в качеството на областен управител, на координиращ работата на органите на изпълнителната власт и техните администрации на територията на областта по отношение провеждането на държавната политика по опазване на околната среда съгласно Закона за опазване на околната среда. Посочените в заповедта органи и техните администрации са с компетенции, установени в закона за осъществяване на предварителен, текущ и последващ контрол във връзка с опазването на морските плажове и крайбрежната плажна ивица.

В тази връзка и предвид постъпилите сигнали от граждани за нерегламентирани дейности на териториите на крайбрежната плажна ивица и морските плажове, обръщам внимание, че всички дейности по зазимяване и освобождаване на разположените принадлежности, обслужващи летния сезон, в териториите на стопанисваните плажове, както и за всички останали плажове, и крайбрежната плажна ивица в цялост, следва да се извършват при стриктно спазване на законодателството и в рамките на разрешените за извършване дейности.

Създаването на укрепителни и други защитни съоръжения, вкл. обособяването, изграждането или оформянето на насипи, диги и др. подобни, следва да е съобразено със законово позволеното (като дейности, като използвани материали – с установен произход и като вид средства за извършването им).

Следва да не се допуска повреждане целостта на пясъчната повърхност, отнемане, разместване или преместване на количества пясъчни маси в рамките на морските плажове или извън техните граници. Същото се отнася и за пясъчните маси, представляващи част от крайбрежната плажна ивица или част от непосредствено прилежащото до нея морско дъно. Подобни действия, когато не са изрично разрешени, са в нарушение на екологичното законодателство и представляват най-чест повод за тревога у гражданите и обществеността, предмет на сигнали.

Свързани статии
След сигнали от граждани: Разпоредиха проверка на Поморийското езеро Областна управа-Бургас: ВиК активите да преминат към Регионалното министерство Мария Нейкова настоява Несебър да получи финансиране за реконструкция на Стария град Новият екоминистър: Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните Областният управител ще настоява за нова художествена галерия в Бургас След многото сигнали от граждани: Забраниха разораването на плажните ивици Законно ли е разкопаването на ивицата в Равда? Френска компания хвърлила око на о-в „Св.Кирик“, ще се првърне ли в световен културен център? Инспектират нововъведените мерки на опасния път в Айтос Мария Нейкова: В Бургас работим за добра бизнес среда и нулева толерантност към корупцията
Тагове
Мария Нейкова плажове багери
Коментари

Още от последните новини