Нови мерки срещу чумата: Военна полиция влиза в кланниците

Видеото зарежда

Всички 67 кланици за свине ще работят само при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време за недопускане на клане на домашни свине без биосигурност. Това е една от новите мерки срещу застрашителните размери на заразата от чума по свинете у нас, предаде bTV.

Новите мерки бяха обявени от министъра на земеделието Десислава Танева на брифинг след заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството днес.

Друга от тях предвижда в 20-километровата зона около свинекомплексите, в които все още не е установена африканска чума, да няма домашни прасета в задния двор. В България има 65 свинекомплекса, три от тях са засегнати от заразата, уточни Танева.

Тя съобщи, че пробата от умряла свиня в ромската махала във Видин е положителна за африканска чума. Министърът на земеделието напомни, че все още няма разработена ваксина срещу това заболяване.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че най-ефективната мярка е заколване на прасетата в задните дворове и последваща термична обработка. Месото във фризера може само да замрази проблема, обясни вицепремиерът. Той призова за максимално съдействие от стопаните и кметовете по места.

Коментари

Още от последните новини