Нехранителните хипермаркети с искане да отворят на 1 април

Нехранителните хипермаркети с искане да отворят на 1 април - E-Burgas.com

Сдружението за модерна търговия (СМТ), обединяващо големи търговски вериги, призовава при евентуално удължаване на действието на противоепидемичните мерки, анонсирани на 18 март, от тях да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки, предава "Дневник".

Към момента тази мярка води до пренасочване на целия клиентски поток - стотици хиляди българи, към много по-малки като брой и площ търговски обекти, които имат силно ограничен капацитет за гарантиране на дистанция и спазване на противоепидемичните мерки. Това води по-скоро до повишаване на риска от разпространение на Ковид-19, отколкото до намаляването му, каквато е целта на наложените ограничителни мерки, се казва в позиция на сдружението.

Тя е разпространена на фона на уверенията на премиера Бойко Борисов, че слуховете за готвено "затваряне на държавата" са фалшиви новини, но и на прогнози на членове на Националния оперативен щаб, че пикът на заболеваемост в хода на т. нар. трета вълна на коронавируса, все още не е достигнат. Сега действащите мерки са със срок 31 март.

Темата с работата на големите магазини е чувствителна - на 25 март (три дни след налагането на забрана за работа) , големите магазини, търгуващи с нехранителни стоки, получиха разрешение да отворят, но при намалена до 300 кв. м търговска площ. Разрешението просъществува обаче само няколко часа и премиерът Борисов нареди да бъде отменено след като други браншове се оплакаха за неравнопоставеност.

Днес сдружението на големите търговци отбелязва, че възстановяването на дейността на големите магазини ще има положителен здравен ефект, тъй като снабдяват населението с хигиенни стоки от първа необходимост, а и осигуряват дистанция между пазаруващите и дезинфекция.

То отправя към управляващите следните въпроси:

  • На базата на каква информация и какъв анализ беше приета мярка, която предполага, че големите магазини са по-рискови за разпространението на коронавируса спрямо по-малките?
  • На базата на каква информация и какъв анализ беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м. може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м. трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса?
  • Къде се пренасочва потокът от потребители, когато големите магазини са затворени?
  • Как може да се обясни фактът, че в периода от средата на ноември до средата на януари, когато големите нехранителни магазини работеха без прекъсване, среднодневният брой на новозаразените с коронавирус в България спадна почти 10 пъти?
Коментари

Още от последните новини