Нарушители с автомобили и каравани продължават да плажуват на Карадере

Нарушители с автомобили и каравани продължават да плажуват на Карадере - E-Burgas.com

Един от най-красивите ни плажове – Карадере, вече е защитена територия.

Плажът и тази година е пълен с палатки и каравани. Разликата от миналото лято е, че вече няма притеснения за бъдещето на ивицата - по закон тя вече е за “природосъобразен туризъм”. Приликата е, че отново има хора, за които дюните са място за разходка с кола, показа репортаж на БНТ. Поредните такива снимки разбуниха социалните мрежи.

В Община Бяла също разбират за проблема от снимките в социалните мрежи – сигнал до тях не е подаван. Няма достатъчно данни и за пострадали гнезда на дъждосвирци.

"Присъствието на такива превозни средства, съгласно закона на Черноморското крайбрежие, е напълно недопустимо. За да има нарушение все пак трябва да има регистрирани гнезда на дъждосвирци, така че да се установи дали те са нарушени или не. При възникването на такива ситуации, както и много пъти сме получавали сигнали за умрели делфини, всичко това минава през националната система", казва Атанас Атанасов, главен еколог на Община Бяла.

Сигналите могат да се подават и до дежурния в Община Бяла, който да го предаде на полицията, защото само от МВР могат да съставят акт на нарушителите. Стига да бъдат хванати на място. И от Общината, и почиващите на Карадере са категорични, че мястото на колите не е на плажа, макар че някои почиващи също са ръба на правилата.

"Има много къмпингуващи, които са си опънали палатки върху пясъка, в гористата местност, има борова гориста местност, палят огньове, има огнища, които сме констатирали", допълни Атанасов.

Това обаче в момента попада в сивата зона на очакване на окончателните правила за свободното къмпингуване.

В Община Бяла призоваха почиващите на Карадере веднага да се обадят на телефон 112 или на дежурните в общината при нов подобен случай, за да има шанс нарушителите да бъдат заловени.

Свързани статии
Над 700 нарушители по пътищата у нас само за денонощие От утре паяк ще отстранява нарушители по улиците на Обзор Паякът в Поморие вече дебне нарушители В Бургаско запукаха нарушителите на мерките със 100 акта на ден Колоездачите в парковете също са нарушители и ще се глобяват Тарикати ползват черни пътища, за да надхитрят бургаските КПП-та
Тагове
карадере нарушители
Коментари

Още от последните новини