На пропускайте MasterChef вечерята в която Италия среща България - на 5 декември в Средиземноморски ресторант Салини

На пропускайте MasterChef вечерята в която Италия среща България - на 5 декември в Средиземноморски ресторант Салини - E-Burgas.com

За 4-степенното вкусно пиршество грижа ще имат Николай Попов и Станислав Райчев

Италия и България си дават среща в Бургас - на 5 декември, в Средиземноморски ресторант Салини. Кулинарните традиции на двете държави ще бъдат представени по модерен начин, в 4-степенно меню. Неговите автори са MasterChef 2018 звезди - Николай Попов и Станислав Райчев. И двамата са бургазлии и отдавна искат да представят заедно точно такава вкусна концепция в родния си град. Гостите си за вечерта, те ще посрещнат с изненада - специален amuse-bouche комплимент. Ето повече и за двамата кулинарни магьосници:

 

Когато е на 7 години, Николай Попов се мести с майка си в Италия. Тя работи много - а той - се научава бързо да се грижи за себе си - включително да готви. На 16 г. започва работа като мияч на чинии в ресторант. Този му досег до истинската задкулисна магия в професионалната кухня, затвърждава усещането му, че именно готвенето е неговото "нещо". Започва последователно и целенасочено да се развива в кулинарията. Работи в редица ресторанти из цяла Италия, на различни позиции. Споделя, че най-много време е бил в Рим. У нас го връща първо участието му в MasterChef 2018. Този период му носи нов ценен ноу-хау, титлата „Царят на пастата“, както и широка разпознаваемост като силен кулинарен талант и на родна почва. Днес, е част от екипа на един от най-добрите ресторанти у нас - "Космос" (носител на отличие "Ресторант на годината" 2017 за модерна българска кухня), където преоткрива българската кухня.

"В последните години кулинарията се развива все повече. Хората имат афинитет към нови и различни неща. Българската кухня определено има какво да покаже на света. Точно към това се стремим в "Космос". Възраждаме български изгубени рецепти и продукти - като брънза и крокмач. Преработваме ги и ги представяме с модерни презентации. Такова елегантно гурме меню ще представим и на вечерята в Средиземноморски ресторант Салини в Бургас. В самото начало на вечерта, ще представим пред гостите си концепцията и ще обясним защо сме се спрели точно на нея" - разказва Николай Попов.

"Върнах се в България, защото страната ни има голям потенциал за кулинарно развитие. Трябват млади хора, живели навън, които да привнесат опита си тук - да донесат вкус, модерност" - споделя той. "След всички години, намирам родния си Бургас с облик на истински европейски град - чист, подреден, с грижливо поддържан облик и ред. За мен е удоволствие да представя подобна вечеря именно в Средиземноморски ресторант Салини в Гранд Хотел и СПА Приморец. За мен, това е отличен ресторант, част от най-добрия хотел на южното Черноморие" - завършва разказа си Николай Попов. За вечерята в Бургас той ще пристигне от Италия - където отново събира кулинарни идеи и трупа опит - който да привнесе у нас, не само в столичния "Космос", но и в Средиземноморски ресторант Салини.

 

Станислав Райчев е отраснал с баща си и типична "мъжка" кухня, включваща специалитети като яйца и макарони. Започва да готви и сам отрано. Заниманията му във фитнеса водят до по-широко разгръщане на кулинарния фронт, тъй като изискват съответно допълване с качествено хранене, съобразено с определени правила. Докато учи за пожарникар в Академията в София, среща бъдещата си съпруга, която също следва там. Решава, че начинът да я впечатли е включително чрез кулинарни шедьоври. Започва да експериментира в кухнята, с акцент върху здравословното хранене. За да се "дообразова" кулинарно, си помага с клипчета, телевизионни тематични формати, книги. Допълнително стремежът на семейство Райчеви към домашно приготвена, качествена храна се задълбочава с раждането на сина им. Интересите и заниманията на Станислав в кухнята водят до логично записване за престижния формат MasterChef - и спечелването му.

"Не бях влизал в професионална кухня преди предаването. В него намерих не само много знания и умения, но и големи приятели. Заедно с Ники Попов и Махмуд - третия бургазлия във формата си пътувахме заедно, бяхме стая до стая и изградихме здраво приятелство" - разказва Станислав Райчев за бургаската група в MasterChef.

"След предаването имах предложения за работа в различни ресторанти, но реших, че в момента това не ми е на дневен ред. Считам, че за мен е по-добре първо да правя дегустационни вечери. Ако си отвориш ресторант, ставаш невидим за голяма част от хората. С подобен тип вечери обаче, мога да посещавам различни градове и съответно да се срещам с повече хора. За мен е много важна тази връзка - да се срещна с госта, да поговорим, да видя какво му харесва и какво не. След това вече - ме очаква професионалната кухня“ – споделя MasterChef 2018.

“Предстои ми и обучението в Академия "Льо Кордон Бльо", което е част от наградата ми като победител във формата. То ще започне през март 2019. Курсът ще е три месеца. Благодарен съм, че имам възможността да вляза в тази академия и да уча с хора, които са с огромен опит, да не говорим за преподавателите, които са светила в кулинарията." - разказва Станислав Райчев. "Към момента, съвместявам двете си поприща - кулинарията с работата като пожарникар. За мен пожарната не е просто работа, тя си е истинска страст и с огромно желание ходя на работа. Същото е усещането ми и към кулинарията. Разбира се, най-големият ми приоритет е семейството, на което считам, че успявам да отделям достатъчно време" - споделя пожарникарят- готвач.

"С Ники Попов ни свързват редица общи страсти. Това са татуировките - и двамата имаме доста и ги допълваме. Освен това, обичаме спорта. Той е запален байкър, а аз тренирам футбол, волейбол, тенис и фитнес" - разказва той. "Вечерята на 5 декември в Средиземноморски ресторант Салини ще е първата ни изява като тандем в родния ни град. Отдавна искахме да осъществим подобна вечер, но за съжаление местата  на които се предлага изискана гурме фюжън кухня в Бургас са ограничени. Радваме се, че имаме възможността да посрещнем бургазлии точно в Салини. Ще представим ястия, които са традиционно български и традиционно италиански, пречупени през нашата призма. Това ще бъде своеобразен мач между Италия и България - традициите на всяка от държавите, в малко по-фюжън вариант, в наш прочит. Ресторантът и обстановката предразполагат към нещо много красиво, което да предложим на гостите и те да му се насладят максимално. Ще се постараем да им хареса и да останат доволни.“

 

Заповядайте на кулинарния двубой Италия : България на 5 декември (сряда) от 19:30 часа в Средиземноморски ресторант Салини в Гранд Хотел и СПА Приморец. Срещата ще е под вещото ръководство на MasterChef-ове Николай Попов и Станислав Райчев.

Цена на куверт: 63.00 лева на човек.

За повече информация и резервации: +359 877 850 001 | [email protected]

Галерия
Коментари

Още от последните новини