МЗ обясни каква е разликата между ваксините срещу ковид

МЗ обясни каква е разликата между ваксините срещу ковид - E-Burgas.com
Снимка: ВМА

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, четем на фейсбук страницата на МЗ.

- иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna.
- аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.
- антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на Novavax и Sanofi-GSK, които понастоящем се оценяват от EMA.

Свързани статии
Одобриха ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 години в ЕС Ваксинационен пункт в Созопол ще работи днес и утре В Австрия затвор при отказ от ваксина Над 12 хиляди деца в България са напълно ваксинирани срещу ковид Д-р Спиридонова: Трябва да ограничим толерирането на неваксинираните 27% от населението на област Бургас е ваксинирано, близо 3000 души си сложиха бустерна доза Отново пунктове за ваксиниране отварят врати на различни места в страната Проф. Танкова: Третата доза ваксина за хора с диабет е абсолютно задължителна По 1000 души на ден се ваксинират срещу ковид в област Бургас Къде има пунктове за ваксиниране в неделя?
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини