„Мопанг” е можел да замърси цялото Южно Черноморие

„Мопанг” е можел да замърси цялото Южно Черноморие - E-Burgas.com

Горивото от потъналия преди век в Черно море американски кораб „Мопанг” е представлявало опасност за огромна част от българското крайбрежие. Това каза в студиото на „Тази сутрин” изпълнителният директор на „Морска администрация” кап. Живко Петров.

За този сезон операцията по източването на отпадъка приключи. Пробивите, от които изтичаше гориво, са запушени. През зимата няма опасност и от течове, защото при температура под 7 градуса емулсията става твърда.

„Имаше сериозен риск от замърсяване не само на Созопол, тъй като течението е на юг, тоест на цялото Южно Черноморие“, каза Петров. Той поясни, че не са успели да източат всичко от кораба, а само около половината и времето и бюджета, които са употребили, са половината от разчетното, което е по план.

„Основният фактор, от който се влияем, това е времето. Така или иначе водолазният кораб и самите водолази не могат да работят при условия над два бала вълна. Така че реално от 3 месеца календарни работните дни са 24 до момента“, поясни Петров.

По думите му източената емулсия е с до 60% свързана вода, като преди 100 г. нефтът се е използвал като гориво на котлите.

За пролетта остават около 400 кубика.

Коментари

Още от последните новини