МОН: Няма да има нулева учебна година, стартират уроци по БНТ

МОН: Няма да има нулева учебна година, стартират уроци по БНТ - E-Burgas.com

Oколо 2000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението поради липса на устройтва

Няма да има нулева учебна година, категорично заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"До момента е взет около 60% от учебния материал. Затова е невъзможно да има нулева година", каза той на брифинг в Министерския съвет, пише dnes.bg 

Според него случилото се през последните три дни е забележително, тъй като системата е мобилизирала много енергия и ентусиазъм, както и човешка дейност. Tепърва ще се разглеждат вариантите за предстоящите официални ваканции на учениците.

Ако се наложи класните стаи да останат празни до 6 април заради коронавируса, пролетната ваканция вероятно ще се бъде само в дните по Великден. Има вариант да се учи през съботите, има вариант да се удължи през юни месец учебната година, изброи министърът. 8 са вариантите, които ще се обсъждат тепърва, и те са според това докога ще продължи сегашното положение. На въпрос за изпитите и матурите, които предстоят, той каза, че най-лошото е ограниченията да продължат до датите на изпитите. При всички други варианти - може да се съкрати материалът, който обхващат изпитите.

"Може да включим материала от първия срок, който е взет. По принцип изпитите трябва да бъдат за мерене на умения и крично мислене, а не заучаване наизуст. Досега нашите изпити бяха второто", призна той.

Във връзка с организацията на дистанционната форма на обучение той обясни, че тя може да е по най-простия възможен начин - чрез пращане на задачи по електронна поща или интернет приложение.

"Над 90% от училищата са създали тази организация. Това беше и нашето очакване. Предизвикателството пред нас е да увеличим този процент. Да направим организацията по-ефективна. Някои училища и днес я създават", допълни министърът.

"Имаме две форми на електронно обучение - синхронно и асинхронно. Препоръчахме да се започне с асинхронното - тоест по различно време, а не във виртуална класна стая. Синхронното обучение предполага по-сложна организация на работа. Там има възлагане на задачи и самоподготовка на учениците", каза още Вълчев. И призова родителите да помагат активно на децата си, особено на по-малките.

Според него добре би било освен да се преговаря в тези дни, да се взема и нов материал. Данни на ведомството сочат, че около 2000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението поради липса на устройтва. Такива ще има бъдат закупени като за целта ще бъдат отпуснати между 1 млн. и 2 млн. лева.

Той заяви, че сега е моментът децата да четат повече, а ние като родители да ги възпитаме дигитално, да ги насърчаваме да гледат повече уроци, да гледат повече телевизия, да четат книги.

"С БНТ2 от утре в 9.15 започваме уроци за децата от начален курс, следобед за прогимназията. От 9.15 ще е за седмокласници по математика", каза още вминистърът.

Коментари

Още от последните новини