Младите таланти от Кинoклас Бургас показват филма си на „София филм фест на брега“

Младите таланти от Кинoклас Бургас показват филма си на „София филм фест на брега“ - E-Burgas.com

Готовото филмче, създадено в последния момент преди началото на последния локдаун през март, ще бъде показано на 26 юли, понеделник, от 18 ч. заедно с филма на режисьора Иван Владимиров “Сцени от живота на една актриса”. Пълнометражният дебют на Владимиров беше филмът, избран от проф. Дюлгеров, върху който учениците създадоха своя интерпретация в рамките на Кинокласа.

За трета поредна година Киноклас Бургас към “София филм фест на брега” предостави уникалната възможност на кинолюбители на възраст от 16 до 30 години да се потопят в света на киното и да участват в процеса на заснемане на филм като режисьори, оператори, актьори, сценографи, монтажисти, звукорежисьори.

Кинокласът се състои от три етапа. Първият етап от обучението започна в началото на февруари и включваше онлайн лекции, водени от ръководителя на Кинокласа режисьора Надежда Косева и от други доказани специалисти в българското кино като актрисата Мартина Апостолова, операторите Кирил Проданов и Георги Челебиев, сценографката Ивелина Минева. След прожекция на филма “Сцени от живота на една актриса” и дискусия с режисьора на филма учениците се разпределиха в екипи и продължиха работа.

Вторият етап трябваше да започне на 10 март на живо, но по средата беше осуетен заради противоепидемичните мерки, наложени от правителството дни преди това. Той включваше подготовка и снимачен процес, както и монтаж на заснетия материал. Подготовката и снимачния процес успяха да се случат в рамките на 2 дни, благодарение на добрата организация и мотивацията на участниците в Кинокласа, а монтажът се случи онлайн. 

Третият етап вече е в ход – той предвижда гледане на филмите от програмата на 19-ия “София филм фест на брега”. Задължителното обсъждане на някои от тях с техните автори или с ръководителя на Кинокласа Надежда Косева тази година е публично и всеки, който иска, може да вземе участие. На 24 юли от 21.30 ч. в двора на Културен дон НХК ще бъде обсъден грузинския филм “Начало”. Ще бъдат анализирани и филмите от късометражната програма, на един от които Младежко жури  ще присъди наградата на Областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм. Младежкото жури е сформирано от най-активните участници в Кинокласа и е с председател Симона Славкова и членове Алекс Колева, Сет Стаматова, Ния Караянова, Дара Дочева, Ивайло Димитров, Димитър Петков, Божана Славкова и Михаела Кацарова.

В късометражната програма ще бъде показан извънредно и филмът “Озарение”, посветен на големия бургаски поет Христо Фотев, режисиран от Христо Симеонов и заснет от Христо Димитров – Хиндо, по техен съвместен сценарий. Прожекцията ще се състои на 19-ата годишнина от кончината на Христо Фотев – 27 юли от 16 ч. в Културен дом НХК. 
 

Свързани статии
Юлиан Вергов представя “Уроци по немски” в Бургас "София филм фест на брега" набляга на българското кино, стартира довечера с филм на Камен Калев От утре “София филм фест на брега” отново ни среща с най-доброто от българското и световното кино Версията за параноидна шизофрения не спаси Кокинов, съдът го остави в ареста Прокурор Георги Чинев: Държанието на Кокинов при разпита бе абсолютно хладнокръвно и обиграно (видео) Кокинов в съда: Казаха ми да нападна момичето, искам да получа адекватно медицинско лечение Кокинов казал пред фелдшер, че има шизофрения, но няма документи Иван Кокинов говори неразбираемо в съда, хапчета му причинили говорен дефект Бургас отново става киноложки център, кучета ще танцуват и ловят фризби Част от екипа на филма „Житие“ идва в Бургас за „София филм фест на брега“
Тагове
Киноклас София филм фест на брега кино
Коментари

Още от последните новини