Министър иска баловете през юни, юли и август

Министър иска баловете през юни, юли и август - E-Burgas.com
news.bg

Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матура по Български език и литература в понеделник. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Носенето на маски и ръкавици по време на самия изпит няма да е задължително, а в класните стаи ще бъдат не повече от 10 ученици.

Държавните зрелостни изпити ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки. Чиновете ще бъдат подредени на отстояние от метър и половина, създадени са и условия за минимален контакт между всички, увери министър Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Ще бъдат проведени при максимални мерки за дезинфекция. Стандартната класна стая ще бъдат 10 деца на отстояние поне метър и половина. Няма да бъдат през цялото време с маски, ще могат да ги свалят.

Просветният министър коментира, че на този етап няма пречка абитуриентските балове да се проведат през лятото.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Според мен могат да ги проведат през юни, юли, август. Нека те да си изберат. Аз лично им препоръчвам най-рано края на юни да го направят, ако кандидатстудентска кампания, може и след нея.

Министър Красимир Вълчев отиде спешно в Поликраище, за да се запознае на място с аргументите на общинските съветници в Горна Оряховица за закриване на училището в селото и с позицията на хората, които вече месец се борят за спасяването му.

Рано тази сутрин десетки жители на селото пресичаха пешеходна пътека на главния път Велико Търново - Русе в знак на протест .

Проф. Георги Георгиев, жител на село Поликраище: Без училище и без църква не може да има България.

Сред основните мотиви за закриване на училището е качеството на образованието, което децата получават тук, обучавайки се в слети паралелки.

Иван Момъков - председател на комисията по образование в Общински съвет - Горна Оряховица: Големият проблем е, че тези деца не получават адекватно образование на 21 век, защото учат в слети паралелки, там един колега преподава по няколко дисциплини.

Министър Вълчев увери, че училището в Поликраище ще отвори врати на 15 септември, но даде една година на ръководството и на учителите да привлекат деца и да подобрят образователният процес.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Те трябва да знаят, че не може да продължава по същия начин. Нашата политика е доколкото можем да не закриваме училища, но има някои случаи, в които не може да не закрият.

В момента в Поликраище 33-ма ученици, повечето от тях от други населени места. В същото време близо 60 деца от селото всеки ден пътуват до училищата в близките градове.

Свързани статии
Министър Вълчев: Няма да има нулева година, на училище през лятото е последен вариант И Красимир Вълчев под карантина, още не мисли да въвежда масово онлайн обучение Красимир Вълчев: Училищата последни трябва да затварят 2 хил. деца пътуват до детска градина в друг град, 38 хил. - до училище далече от дома Oтпускат 28 млн. лв. за обезщетения в сферата на образованието Бургас и Братислава с общи инициативи в образованието и туризма Красимир Вълчев напомни на училищата и детските градини да не събират пари от родителите Английската откри годината в новата сграда (Снимки) Красимир Вълчев: Всички 2400 училища в страната са готови за новата учебна година Учебната година започва присъствено, но с готовност за онлайн обучение
Тагове
балове образование красимир вълчев
Коментари

Още от последните новини