Майка със сигнал до бургаския омбудсман: Таксите в детските градини са непосилни

Майка със сигнал до бургаския омбудсман: Таксите в детските градини са непосилни - E-Burgas.com
Снимка: "Дарик"

Бургаска майка изпрати жалба до бургаския омбудсман Тодор Стамболиев, в която изказва недоволството си от таксите в детските градини. В сигнала тя посочва, че сумата от 100 лв. е непосилна за нейното семейство, в което единият родител е останал без работа. От своя страна Стамболиев входира сигнал до кмета на община Бургас Димитър Николов.

Ето какво описва в него той:

По електронната поща получих Жалба с вх. № 9400-152/21.05.2020 год., от г-жа М. Д, свързана с дадената възможност за посещение на детските градини, считано от 26.05.2020 год. Гражданката посочва, че според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, децата от предучилищните групи трябва да плащат месечна такса от 100 лева. При това положение според нея се създават предпоставки много от децата, от предучилищните групи, въпреки желанието на самите деца и техните родители да не се завърнат в детските градини и да не могат да завършат обучението си. Госпожа Д. казва, че при създалото се извънредно положение, когато единият, или и двамата родители в семейство са останали без работа, такса от 100 лв. не  предразполага към посещаване на детско учебно заведение, споделя, че е разумно да се преосмисли таксата за посещение на детските градини от децата в предучилищна възраст за лято 2020 год., така че да се даде възможност на родителите да работят, а децата да не бъдат лишавани от посещение на ОДЗ.

Обръща се към мен с молба за съдействие.

Сигналът на гражданката повдига два въпроса. Единият свързан с възможността за посещаване на детска градина, след като повече от два месеца децата с помощта на родителите си провеждаха самообучение в домашна обстановка, другият с размера на таксата, който следва да се заплаща за присъствието им в детските градини за периода от 01.06. до 31.08, който според приложение №4 към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас е в размер на 100 лв. / С последното изменение на Наредбата от заседание на Общинския съвет, проведено на 27.02.2020 г., тази такса е в размер на 70 лв., но според § 4 от преходните и заключителните разпоредби към  Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, изменението влиза в сила от 01.10.2020 г../

Иначе казано, за летния сезон на 2020 год. таксите за посочения период от м. юни до края на м. август, остават в размер на 100 лв. месечно.

Тази сума е пет пъти по-висока от  месечната такса от 18 лв. за останалия период на посещение на детската градина.

Какви са мотивите при определяне размера на тази такса е въпрос, на който няма да се спирам в дълбочина, но мисля, че аргументите в подкрепа на това решение едва ли ще могат да издържат на сериозна критика. До 31.05. сумата е 18 лв., а от следващия ден, на 01.06  - 100 лв., при положение, че в този период дори учебни занимания, определящи до някаква степен размера на таксата за ползване на детска градина не се провеждат, а детето едва ли консумира пет пъти повече храна, или менюто в детската градина е поскъпнало в петорен размер?

За двата месеца, в които бе забранено посещаването на детските ясли и градини и през които родителите бяха принудени да се грижат и обучават сами децата си, голяма част от тях използваха  платените, а някои и неплатените си отпуски. Голяма част от учителите в самите детски градини също ползваха отпуските си и сега ще трябва да работят. За семействата, в които единият, или и двамата родители останаха без работа доходите намаляха значително. От друга страна, бабите и дядовците, които принципно помагат при отглеждането на децата за летния сезон, за момента все още трябва да не се срещат с внуците си, тъй като са застрашената рискова група от заболяване с  COVID -19.

Тази ситуация предполага от една страна засилено желание за посещаемост на детските градини, защото родителите на децата вече са изчерпали отпуските си,  нуждаят се от доходи и  ще трябва да започнат работа, а от друга страна посещението е съпроводено със заплащането на месечната такса  в размер, който едва ли всяко семейство ще може да си позволи.

Считам, че предвид извънредната ситуация за календарната 2020 год. родителите на деца, придобиващи удостоверение за завършена подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас през текущата календарна година, при посещение на детска градина в период от 01.06. до 31.08 следва да заплащат такса в размер, който в конкретната ситуация според мен следва да бъде сведен до размера на таксата, заплащана по време на останалите месеци в годината.

Така ще бъде подпомогнато всяко семейство, което е поставено в трудната ситуация да избира между това дали родител  от семейството да продължи да полага грижи за детето, като остане без работа и се лиши от доходи, или да започне работа и да предостави грижите на детето си на детските градини, при  заплащане на пет пъти по-висока такса.

Подчертавам, че предложението ми не е свързано с освобождаване от задължение за заплащане на такса, а с промяна в размера на таксата, касаеща само посочената възрастова група, само за периода 01.06.-31.08. и е само за тази календарна година.

Вярвам, че  ще направите необходимият анализ и ще вземете правилно и справедливо решение.

Свързани статии
Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари Бургас отново ще избира най- красива омъжена жена за 2024 г Бургазлийката Татяна Ламбова, носителка на титлата Мисис Бургас 2023 г грабна короната на международния конкурс за красота Mrs. Planet Първият Коледен бал с маски в Бургас!
Тагове
такса детска градина омбудсман Бургас
Коментари

Още от последните новини