Лаборатория „ЛИНА" извършва най-надеждния тест за коронавирус - Real-time PCR

Лаборатория  „ЛИНА

В манипулационната на лабораторията на бургаския бул. "Демокрация" №67 се вземат проби за Real-time PCR и за бързия тест за антитела срещу коронавирус

Във връзка с очаквания пик на заболяването, Медицинска лаборатория „ЛИНА” прави достъпен за пациентите си от Бургас златния стандарт за откриване на коронавирус - генетичното изследване чрез real-time PCR. Благодарение на него директно се доказва наличието на РНК (рибонуклеинова киселина) на вируса в материали от дихателната система. Проби за изследването, което се счита за най-достоверно,  вече се вземат  в манипулационната на „ЛИНА” в гр. Бургас, бул. „Демокрация" №67 от 07:00 ч. до 15:00 ч. в дните от  понеделник до петък. В същата манипулационна, която е отделена само за това,  се вземат и проби за бързия тест за  IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2.

Благодарение на  „ЛИНА” пробите на пациентите от Бургас няма да бъдат разнасяни до други градове в страната, а ще се изследват на място в лабораторията. Тя е една от малкото одобрени от Министерството на здравеопазването и кризисния щаб да извършва анализите на real-time PCR на всички пациенти в Бургаска област. Бързата обработка на пробите е изключително важна за достоверността на резултатите, особено при генетичното изследване, тъй като РНК е известна със своята нестабилност  и бърз разпад.

Защо Real-time PCR в „ЛИНА”?

Real-time PCR e изключително чувствителен метод, изискващ високотехнологична апаратура и квалифицирани лабораторни специалисти.

Генетичната лаборатория на „ЛИНА” разполага с най-съвременната апаратура за real-time PCR и системи за екстракция на генетичен материал. В нея работят  два екипа с огромен опит:  д-р Татяна Николова - вирусолог, доц. Сашка Михайлова - микробиолог и биолозите Красимира Чернаева и Виктория Пенева.

Важна информация за пациента:

1. Проби се вземат на адрес: гр. Бургас, бул. „Демокрация” №67 от 07:00 ч. до 15:00 ч. в дните от  понеделник до петък

2. Всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средства – маска и ръкавици.

3. Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта, т.е. изследването не е анонимно. Личните данни се съхраняват според регламента на ЕС и се използват  за връзка с пациента при нужда.

4. Цената на изследването чрез real-time PCR е 120 лв. Цената на бързия тест за изследване на IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2 е 28 лв. Такса манипулация - 2 лв.

5. За real-time PCR  се взема проба от носа (назофарингеална) и от гърлото (орофарингеална). За бързия тест за антитела се взема кръвна проба.

6. Резултатите от изследването за real-time PCR са готови за 24 часа, а резултатите от бързия тест за антитела в рамките на работния ден.

Тестът се препоръчва при следните групи пациенти:

· Пациенти с остро респираторно заболяване (температура и поне един симптом на респираторно заболяване, например кашлица или затруднено дишане); с липса на друга причина, която напълно да обясни клиничната картина и с данни за пътуване или престой в държава, област или територия, за която е съобщен локален пренос на болестта COVID-19 през последните 14 дни преди началото на заболяването.

· Пациенти с каквото и да е остро респираторно заболяване, които са били в контакт с потвърден или възможен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на симптомите.

· Пациенти с тежка остра респираторна инфекция, които се нуждаят от постъпване в болница и за които липсва друга причина, която напълно да обясни клиничната картина.

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага и два пакета с изследвания, ключващи основни показатели, които трябва да се проследяват при доказана COVID-19 инфекция, при съмнителна такава или при възстановяващи се след прекарано заболяване. Първият пакет е „Коронавирус - лабораторна констелация" и включва показатели, които бяха препоръчани и от началника на оперативния щаб за борба с корона вирусната инфекция – ген.- майор Венцислав Мутафчийски – пълна кръвна картина (ПКК) с 20 показателя и диференциално броене, CRP,  феритин и Д-димер. Цената на пакета е намалена от 53 лв. на 33лв. Вторият пакет - „Коронавирус - разширен анализ", разширява диагностичната рамка като към горните изследвания се добавя и серологичното изследване за SARS- COV-2 IgM и SARS-COV-2 Ig G – бърз тест на обща намалена цена от 81 лв. на 58 лв.

Свързани статии
552 са новите случаи на ковид, от днес част от мерките падат Ремонтите на бургаските болници продължават и през 2021 Добри дни за бургаското летище: Очаква 6 400 чартъра през лятото 41 са новите случаи на ковид в Бургас, двама са починали Вицепремиерът Марияна Николова инспектира мерките на летище Бургас 6728 пребориха коронавируса за едно денонощие, 535 са новите случаи Половината област без нито един случай на ковид, за първи път и без починали Четирима души починаха от ковид в Бургаско, само три са общините без нови случаи 65 са новозаразените в Бургас, 750 в страната 753 са новите случаи на ковид, 37 в област Бургас
Тагове
коронавирус Бургас
Коментари

Още от последните новини