Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е краят 2022 година

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е краят 2022 година - E-Burgas.com

Предвижда се създаването на единен публичен регистър за всички актове към министъра на регионалното развитие и благоустройството

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството  Валентин Йовев в интервю за Българското национално радио.

Той поясни, че съгласно Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007 година, такива трябва да имат всички сгради в страната. В техническите паспорти влизат няколко основни изисквания: механично съпротивление, устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, защита от шум, икономия на енергия и топлосъхранение, устойчиво използване на природните ресурси.

След изтичане на срока за изготвяне на техническите паспорти, за сградите, за които не са съставени, кметът на общината трябва да възлага изработването им, като това ще става също за сметка на собствениците, предвижда още Наредба 5. За извършените разходи общината ще си събира вземанията от стопаните на имотите.

Заместник-регионалният министър обясни, че сградите, строени след 2007 година вече имат изготвени технически паспорти, тъй като това е изискване за тяхното въвеждане в експлоатация. Това се отнася и за санираните сгради, тъй като при тях паспортите са изготвени във връзка с проектно-сметната документация.

Валентин Йовев съобщи, че се предвижда към министъра на регионалното развитие и благоустройството да се създаде единен публичен регистър за всички актове, в това число и техническите паспорти на строежите.  

Свързани статии
Над 30-годишна частна сграда в Бургас лъсна като нова след санирането (Снимки) МРРБ ще преразгледа спорния текст за уличната регулация и Наредбата за техническите паспорти на строежите Удължават срока за техническите паспорти до края на 2024 Отпускат средства и за саниране на еднофамилни сгради, кметът Николов с призив към бургазлии Удължават срока за плащане на битовия ток
Тагове
сгради технически паспорт срок
Коментари

Още от последните новини