Как да изберем хостинг за онлайн проект

Как да изберем хостинг за онлайн проект - E-Burgas.com
Image source: pixabay.com

Търсите хостинг и регистрация на домейн? Тогава първо си отговорете на няколко важни въпроса. Например, какъв е вашият проект? Може би вече разполагате с платформа или в момента планирате да създадете такава? Ето нещата, които трябва да вземете предвид при избора на хостинг и регистрация на домейн.

Тип на сайта

Визитка с една страница, онлайн магазин, блог, новинарски портал – преценете колко съдържание ще има вашата платформа и какъв е предполагаемият трафик? Проектът, който създавате за бизнес ли е предназначен или за други цели? В случай, че става дума за търговски сайт обикновено се изискват повече ресурси, както и е необходима по-сложна система за сигурност.

Видове хостинг

Доставчиците предлагат разнообразни планове за услуги. Цената зависи от софтуера, който ви е даден според тарифата, от размера на дисковото пространство, от скоростта на процесора, способен да приеме определен брой потребители на сайта. Хостингът може да бъде виртуален, физически, виртуален специален - VPS или VDS, облачен или споделен.

Споделен хостинг

Това е евтин вид хостинг, подходящ за малки сайтове. Вашият проект ще сподели сървъра на компанията с други потребители. Може би броят на „съседите“ ще е стотици или хиляди. Всички клиенти на доставчика получават достъп до сървърните ресурси, но не и до неговите настройки.

Ползите са ниската цена лесното използване. В сравнение с безплатния хостинг, има повече ресурси и адекватна техническа поддръжка. Не са необходими и задълбочени технически познания, тъй като не е необходимо да администрирате сървъра и можете да се свържете с техническата поддръжка, ако имате въпроси.

Сред недостатъците са, че сървърът може да е претоварен, поради свързването на голям брой "съседи". В такива случаи сайтът се забавя. Няма да можете и да конфигурирате сървъра, инсталирайте желания софтуер върху него. Ще ползвате само това, което ви се предлага.

Физически хостинг

Това е най-скъпият вариант, при който сървърът е разположен на територията на самата фирма. Ползите се, че ограниченията на ресурсите и честотната лента са свързани само с капацитета на оборудването. Няма зависимост от натовареността на сайта от други клиенти на доставчика. Също така можете да персонализирате сървъра, както си искате.

Най-сериозният недостатък на физическия хостинг е високата цена. Също така трябва да можете да администрирате сървъра или да разполагате със средства за плащане на услугите на специалист, който ще конфигурира и управлява сървърния софтуер.

Image source: pixabay.com

Физическият хостинг е опция за големи проекти - големи платформи за търговия, социални мрежи или няколко сайта на една компания.

VPS / VDS хостинг

Тази опция е нещо средно между споделен хостинг и специален сървър. Виртуалният сървър работи на оборудването, инсталирано на техническия сайт на доставчика. Той има отделна операционна система и специални ресурси, които могат да се използват само от един клиент.

Ползите са, че VPS / VDS хостинга е по-евтин от физическия. Разполага и с повече функции и ресурси от споделения хостинг. Имате възможност и за администриране на виртуален сървър.

Като недостатък може да отбележим, че за проекти, които не са печеливши, цената може да излезе твърде висока. VPS е подходящ за онлайн магазини, новинарски портали, популярни блогове и форуми.

Облачен хостинг

Услугата се основава на използването на разпределени ресурси, като информацията се обменя между няколко сървъра. Този подход е гаранция за гъвкавост и мащабируемост.

Ползите от облачния хостинг са много. Например, потребителят може да избере най-подходящата конфигурация на ресурса. Също така, натоварването върху капацитета на сървъра се разпределя динамично. Съществуват тарифни планове, при които потребителят плаща само за включените ресурси. Няма опасност от грешки, които са свързани с претоварване на сървъра.

Сред недостатъците на облачния хостинг е например фактът, че няма да можете да конфигурирате сървъра по свое усмотрение, както при физическия или VPS хостинг. Облачният хостинг може да хоства както малки сайтове, така и големи проекти, които нямат финансовата възможност да плащат за отделен виртуален сървър.

Критерии за избор на доставчик и тарифен план

Първо, планът за обслужване трябва да съответства на ресурсите, от които се нуждае вашият сайт. Най-полезните опции включват възможността за бърза промяна на пакета от услуги към по-функционален. Необходимост от промяна на тарифния план може да възникне при повишение на трафика, обема на съдържанието и други подобни случаи.

Техническата поддръжка също е важна. Обърнете внимание и на това, че информацията публикувана на уебсайта, съхранявана в базата данни, може да бъде повредена или унищожена, например в резултат на хакерска атака. За да възстановите всичко, използвайте резервно копие. Когато избирате хостинг, препоръчително е да знаете как се извършва тази процедура - автоматично или ръчно, на същия сървър или на друг. Повече информация за това, кой е най-подходящият хостинг план за вас и как да изберете домейн, може да получите от експертите на IONOS.

Коментари

Още от последните новини