Институциите не знаят колко са жертвите и сигналите за домашно насилие

 Институциите не знаят колко са жертвите и сигналите за домашно насилие - E-Burgas.com

В България няма централизирана статистика колко са жертвите на домашно насилие. Само 50 места в кризисните центрове са разкрити през последните 10 години.

По данни на отделите за закрила на детето само сигналите за деца в риск са над 1000 на година, стана ясно от репортаж на БНТ. Днес е Международният ден за борба с насилието над жени.

5 центъра с 50 места за цялата страна приемат за временно настаняване пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие. А това е първата крачка, която специалистите определят като най-важната.

Екатерина Велева от Фондация П.У.Л.С. заяви, че има случаи, при които майка бяга с децата си през нощта. Те са само по нощници или нещо, което са намерили на закачалката. "Без документи, без пари. Ако нямат подкрепа, няма къде да отидат", заяви Велева. Цели региони в страната са напълно непокрити (със структури за подкрепа на жертви на домашно насилие - б.р.), допълни Велева.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова призна, че са необходими още кризисни центрове. В същото време от четири години кризисният център в Перник не успява да получи финансиране за още 4 места.

Росица Димитрова се ангажира, че в Бюджет 2018 година ще намерят необходимия финансов ресурс през компенсиране.

Според Екатерина Велева институциите пускат така покрай ушите си необходимостта от финансиране на центрове за подкрепа. Често й казват: "е сега, колко често са убити мъже и жени, колко често се случва това". Тези сигнали са подадени, защото има реална опасност да се случи нещо страшно, те са реална заплаха, категорична е Велева.

От думите на зам.-социалния министър стана ясно, че в МТСП нямат статистиката на МВР за подадени сигнали за домашно насили. МВР също не разполага с нея. Те получават информация за случаите на домашно насилие от съда. Нямат централизирана статистика, въпреки че именно те най-често са търсени от жертвите.

Трудно е да се определи и до колко полицията има уменията да реагира при случаи на домашно насилие.

"Да се спасиш е първата крачка. Да намериш правосъдие се случва още по-трудно", обясни Велева.

Тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в оранжево. Така започва Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември - Световния ден на човешките права). В този период обществени сгради в целия свят ще бъдат осветени в оранжево./ КРОСС

Коментари

Още от последните новини