Газпром продава техническите документи по Южен поток

Газпром продава техническите документи по Южен поток   - E-Burgas.com

Газпром е решил да продаде техническите документи по проекта за магистрален газопровод Южен поток, като купувач може да стане България, която не се отказва от намеренията си да бъде балкански газоразпределителен център, съобщава Нефтегаз.ру.
Реализацията на проекта беше прекратена на 1 декември 2014 година. Решението за продажбата беше взето на 24 май 2016 година от съвета на директорите на Газпром, се казва в съобщението.
В рамките на предстоящата сделка Газпром ще продаде документите за технико-икономическа обосновка (ТИО) и комплексните инженерни изследвания по проекта.
Общата сума ще бъде 119,3 милиона евро, от които стойността на пакета документи за ТИО е 38,1 милиона евро, документите по комплексните инженерни проучвания - 81,2 милиона евро.
Заслужаващ внимание купувач е компанията Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.), дъщерна на Газпром. Тоест сделката най-вече означава подготовка за по-нататъшна препродажба на документацията на европейски купувач. Чрез холандската дъщерна фирма на Газпром това явно ще стане по-лесно, според Нефтегаз.ру.
Купувач може да стане България, която не се отказва от намерението си да бъде балкански газоразпределителен център, твърди Нефтегаз.ру. За това, че българската проектна компания по изграждането на проекта Южен поток - Саут стрийм България (South Stream Bulgaria) - представлява интерес за страната спомена на 20 май 2016 година българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова. Така тя отвърна на възмутеното изказване на депутата Н. Ананиев, че Южен поток България продължава да работи, като харчи над 200 000 евро на месец от бюджета на страната, се казва в публикацията.

Източник: БТА
Снимка: Булфото
 

Коментари

Още от последните новини