ЕС отпуска 2,5 млрд. лв. за България

ЕС отпуска 2,5 млрд. лв. за България - E-Burgas.com
cihrs.org

В четвъртък Европарламентът ще гласува за отпускане на около 2,5 милиарда лева за България. Това разкри в студиото на БТВ евродепутатът Радан Кънев.

"Франция отделя 300 милиарда, Германия отделя 500 милиарда. Очевидно, че България след толкова много хвалби за финансова стабилност, и то основателни хвалби, може да си позволи и 3 и 5 милиарда. И ги има. В четвъртък в Европейския парламент ще гласуваме около 1,5 милиарда лева пресни пари от ЕС за България, и още около толкова освободени пари от европейски фондове, неизползвани, или пари, които България трябва да върне, които ни се предоставят за борба с коронавируса. С изрично указание да се помага на малкия бизнес, за да не казваме, че Европа не помага, защото това не е вярно. Незабавните свободни средства са 2,5 милиарда лева. Това са доста пари за българската икономика. Пари, които българското правителство е длъжно изключително ясно, категорично и прозрачно да заяви кой лев къде ще отиде", каза Кънев. 

"Той разкри, че Европарламентът ще има заседания дистанционно. Аз съм отдавна тук, бях 2 седмици пълна карантина и 1 седмица домашна изолация. Аз съм много стриктен в спазването на мерките. Не съм излизал от вратата, както и никой от семейството ми. Вчера съобщиха за първия колега от ЕНП от Полша, който е с коронавирус. За съжаление вероятно ще има и други. Много бързо се разпространява тази зараза", коментира още той.

"Очевидно е, че за всички приоритет в момента е съхранението на здравето и живота на хората. Ние нямаме избор освен стриктно да следваме мерките на щаба. Може да обсъждаме във фейсбук каквото си искаме, но сме длъжни да следваме указанията на щаба. Нужна е дисциплина, нужно е спокойствие. На първо място сме изправени пред здравна криза, на второ място сме изправени пред една свирепа икономическа криза на целия континент, и всяка държава и ЕС в цялост трябва да полагат огромни усилия. Това вече не е работа на щаба, а на политиците за това да не се допуснат верижни фалити, да не се допусне спирала от задлъжнявания, да не се допусне счупване на обществения гръбнак - а това са малкия , средния, семейния бизнес. След хората, които са засегнати в здравен аспект, в икономически аспект в цяла Европа малкия и средния бизнес е най-засегнат. Важна е скоростта на мерките. Малкият бизнес е жив организъм и кога ще му се помогне е от огромно значение. Късната помощ често пъти не е помощ. Малкият и средният бизнес създават 75 процента от работните места и 70 процента от добавената стойност в България. Това е българската икономика. Незабавната спешна мярка, която трябваше вече да е предприета, е данъчно-осигурителната ваканция за малкия и средния бизнес. Следващата мярка е подкрепа на работните места, а после и пряката финансова подкрепа. Нека да не измисляме топлата вода. Всички европейски държави с различна скорост в момента реализират тези планове. Когато е война, който има здрава икономика, който запази заетостта, търговията, предлагането, той печели накрая войната. Героизмът е на бойното поле, но войната се печели от икономиката и в тила", заяви още Кънев.

Коментари

Още от последните новини