Два документални филма в програмата на 20-ия “София филм фест на брега”

Два документални филма в програмата на 20-ия “София филм фест на брега” - E-Burgas.com

Два документални филма с вход свободен ще гледат бургазлии в рамките на 20-ия “София филм фест на брега” в началото на април.

80-минутният филм на Костадин Бонев “Гео Милев в лабиринта на времето” е създаден по сценарий на Константин Петров и Костадин Бонев, заснет е от оператора Алекс Самунджи, а във филма участват уважавани български актьори и обществени личности – Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на Койна Русева.

Филмът търси отговор на въпроса „Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?“ И припомня и допълва фактите на кошмарната реалност от далечния февруари през 1954 година, когато в София и околностите са разкрити десет масови гроба. В тях, според специалистите, са били заровени 500 души, приключили земния си път с насилствена смърт. Става ясно, че годината на това масово убийство е 1925. В един от гробовете край Илиенци е намерено стъклено око… Окото е на легендарния поет Гео Милев…

„Мисля, че и на най-големия специалист, който се занимава цял живот с творчеството на Гео Милев, ще му бъде трудно да обясни каква е тази магия, какво прави Гео Милев изключителен и важен за нашето днешно живеене, - споделя режисьорът Костадин Бонев в интервю пред Анна Ангелова в „Библиотеката“ на Българската национална телевизия. – На която и врата да почукахме, пред която и институция да споделихме, че имаме нужда от помощ в процеса на работата по този филм - винаги и веднага вратите се отваряха, всеки искаше да ни помогне по някакъв начин... Филмът няма хронологична структура. Той се занимава с няколко основни момента от живота, от съдбата на Гео Милев. Започваме с неговото изчезване, като за нас беше особено важно неговото отношение към близките му, към жена му, към баща му, както и отношението му към властта... Гео Милев не е изпитвал страх - никога от нищо…“

Режисьорът Костадин Бонев е автор на над 20 документални и четири игрални филми, ценени и обичани от публиката и киноспециалистите. Сред тях са „Изкореняване“ (2017), „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ (2013), „Европолис: Градът на делтата“ (2010), „Търпението на камъка“ (1998), „Писма до долната земя“ (1994), както и игралните „Далеч от брега“ (2018), „Потъването на Созопол“ (2014), „Военен кореспондент“ (2008), „Подгряване на вчерашния обед“ (2002). На творбите му са присъдени десетки награди от фестивали в цял свят. Пет от филмите му са отличени с Наградата на филмовата критика на фестивалите на българския документален и игрален филм „Златен ритон“ и „Златна роза“. Три пъти печели наградата за най-добър филм на Наградите на Българската филмова академия.

“Второто освобождение” е 60-минутен документален филм, изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път. Черно-белият филм с режисьор Светослав Овчаров и сценаристи Евелина Келбечева и Светослав Овчаров разказва за периода на съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 г., която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история.

Филмът участва в 26-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в София в края на февруари тази година и спечели (заедно филма на Костадин Бонев “Гео Милев в лабиринта на времето”) Наградата на Гилдия “Критика” към Съюза на българските филмови дейци „за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало“.

Светослав Овчаров е роден е през 1957 г. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ, където в момента е професор. Овчаров е автор на книги и пиеси и е сценарист и режисьор на над 30 документални и игрални филма, сред които “Лист отбрулен” (2001), “Любовната история, която Хемингуей не описа” (2008), “Зад кадър” (2010), “Врагове” (2017) - всички, показвани на “София филм фест на брега” в Бургас. Повечето от филмите му са участвали в престижни международни фестивали като Бусан, Москва, Кайро, Варшава, Солун, Сао Пауло, Хайфа и др. и са отличени с множество награди. Носител е на „Златна роза“ за 1996, 2008, 2017 г.

Прожекцията на “Гео Милев в лабиринта на времето” е на 2 април 13:30 часа, а на “Второто освобождение” - на 3 април от 14:00 часа. И двата филма ще бъдат представени от режисьорите и са с вход свободен.

20-ият “София филм фест на брега” ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас и се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец, Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф” и др.

Свързани статии
"София филм фест на брега" стартира с над 20 филма, изложба и видео срещи Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години Прожектират безплатно на бургазлии "Жълт олеандър", очаква ги среща с Китодар Артхаус Бургас с интересна програма на Флората днес Четири прожекции от фестивала "Киноваканция" може да гледаме днес Филм с Мария Бакалова ще закрие кинофестивала в Бургас Ето кой филм получи бургаското престижното отличие "Сребриста чайка" Откриха "София филм фест на брега" с емоционален филм (Снимки) Носител на “Оскар” и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас
Тагове
София филм фест на брега кино
Коментари

Още от последните новини