Доц. Кунчев: Доста хора искат да има повече данни и опит с ваксината

Доц. Кунчев: Доста хора искат да има повече данни и опит с ваксината - E-Burgas.com

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента се изготвят списъци с медицинските специалисти, които имат желание да бъдат ваксинирани.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%, каза Кунчев.

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап.

Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки - 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини.

Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран, ЕК работи в насока за създаването на единен европейски документ, каза главният държавен здравен инспектор.

Даваме си сметка какво затруднение е да не работят детските градини. Имаме намаление със 7,1% на новите случаи. Всичко има смисъл, за да намалее темпът на разпространяване и смъртността.

Можем да изкараме едни нормални празници, със събиране на 10-15 души. Но ако се събираме в огромни компании, резултатът ще го видим на 7-8 януари, каза в заключение доц. Кунчев.

Свързани статии
Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците Лекари сигнализират до Сербезова за важна детска ваксина Ангел Кунчев: Омикрон ще задръсти болниците у нас Проверяват лекар, издавал фалшиви ваксинационни сертификати на пациенти от Несебър Ангел Кунчев: Не разбирам скептицизма на българите за ваксините Бургас вече е червената зона, доц. Кунчев идва заради мерките Ангел Кунчев: Вече сме в разгара на четвъртата вълна Проф. Чорбанов представя българската ваксина срещу ковид есента Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19 Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигурява зелен коридор за ваксинации срещу КОВИД-19 по празниците
Тагове
ангел кунчев ваксина
Коментари

Още от последните новини