Ангел Кунчев: Не разбирам скептицизма на българите за ваксините

Ангел Кунчев: Не разбирам скептицизма на българите за ваксините - E-Burgas.com

"Скептицизмът на обществото към ваксините е необясним, чувам невероятни неща. А цифрите говорят ясно: в периода от 22 до 28 август има 231 починали от COVID-19, от тях 221, или 97% са неваксинирани". Това съобщи в интервю пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че се забелязва плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново. По думите на Кунчев на този етап там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите.

"Важно е дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната", обясни още Ангел Кунчев.

Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди, припомни доц. Кунчев и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.

"Няма изненада - знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна", посочи експертът.

"Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши“, коментира главният държавен здравен инспектор. По думите му нито факти, нито цифри, нито наука вършат някаква работа.

Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания, обясни Ангел Кунчев.

Той призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм.

"Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса", смята доц. Кунчев.

Според него изобщо няма спор за това колко е важно децата да са в училище. По думите му няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и "в зависимост от ситуацията ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище".
 

 

Свързани статии
Изнесен пункт за ваксинация ще работи днес в БургасМЗ организира томбола за ваксинираните, ще подаряват таблети и часовници Вирусолог обясни разликата между реимунизация и трета дозаМЗ продължава да разбива митове: Ваксините срещу ковид не могат да предизвикат стерилитет 1 626 са новите случаи, над 11 хиляди се ваксинирахаНай-скептични сме към ваксините в целия ЕСУвеличават се желаещите да се ваксинират в Бургас, в УМБАЛ отчитат голям интерес у младите1956 новозаразени, над 4 400 души борят вируса в болницаБургас сред градовете с най-много поставени ваксини JanssenНовите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000
Тагове
Ангел Кунчев ваксини ковид
Коментари

Още от последните новини