Проверяват лекар, издавал фалшиви ваксинационни сертификати на пациенти от Несебър

Проверяват лекар, издавал фалшиви ваксинационни сертификати на пациенти от Несебър - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

"В епидимиологията нещата не могат и не трябва да се смятат на дневна база. На 4-месечен период процентът на починалите с ваксина срещу коронавирус е 0,77%. Това е 1 на 160 души". Това коментира в ефира на NOVA главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Надявам се да нямаме по 10 хиляди положителни проби дневно. Математиците винаги са познавали и много ни помагат, но се надявам това да не се случи", каза той.

Специалистът добави, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок.

"Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така, има големи рискове", каза Кунчев.

"Ако бяхме стигнали 70% ваксинирани, нямаше да има мерки. Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки, цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи", добави Кунчев.

"Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Такава практика има. Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки един случай на фалшив сертификат ще се оправдае в съда именно с това нещо", обясни Кунчев.

Главният държавен инспектор обясни, че в момента се извършва проверка на лекар, за който е установено, че прави много имунизации на хора от различни краища на страната. Подозренията срещу него са, че издава фалшиви ваксинационни сертификати.

"РЗИ казват, че в списъка му има хора от Благоевград, Несебър и Елхово", добави Кунчев.


 

Свързани статии
Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците Ангел Кунчев: Омикрон ще задръсти болниците у нас Ангел Кунчев: Не разбирам скептицизма на българите за ваксините Бургас вече е червената зона, доц. Кунчев идва заради мерките Ангел Кунчев: Вече сме в разгара на четвъртата вълна Ангел Кунчев: Дистанцията от 1,5 м не може да спре пандемията, трябва по-голяма Ангел Кунчев: Ще глобяваме ресторанти, ако отварят на 1 февруари Ангел Кунчев: Ваксинираните, трябва да продължат да се пазят Доц. Кунчев: Доста хора искат да има повече данни и опит с ваксината Доц. Ангел Кунчев: Още сме първи по смъртност от вируса, но забoлелите намаляват
Тагове
Ангел Кунчев
Коментари