Доц. Ангел Кунчев: Още сме първи по смъртност от вируса, но забoлелите намаляват

Доц. Ангел Кунчев: Още сме първи по смъртност от вируса, но забoлелите намаляват - E-Burgas.com
Снимка dnes.bg

България все още е на първо място по смъртност от коронавирус в Европа, намалява обаче 14-дневната заболеваемост и тя е 591 на 100 000. Има разлики и по области - заболеваемостта в Габрово е 14 пъти по-голяма от тази в Кърджали, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МС.

Почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили късно лекарска помощ, така здравният министър Костадин Ангелов обясни първото ни място в черната статистика. Другият фактор според него са придружаващите заболявания, например сърдечни болести, които много българи имат, пише dnes.bg.

Кунчев каза, че положителните промени след въвеждане на последните мерки са крехки и в начална фаза. Все още показателите за седмичен брой тестове са едни и същи, но положителността им пада за първи път в последната седмица и е между 32-36%.

12 266 души са излекувани за изминалите седем дни. Заетите легла от пациенти с коронавирус са 51%, а в интензивните грижи - 40%. 98% от леглата в Шумен са заети, следващата област по заетост на леглата е Ямбол. Кунчев обясни, че всяка страна и компания има право да ограничава едно или друго според това дали човек е ваксиниран, каквито информации вече се появиха от авиокомпании.

Той напомни, че за противогрипна ваксина ние сме на последните места в Европа с няколко процента имунизирани, срещу рака на маточната шийка също няма желание за ваксинация у нас.

Затова здравните власти очакват различни проценти ваксинирани в таргет групите. Имунизация ще започне след одобрение от Европейската агенция по лекарствата за конкретната ваксина и разрешение от ЕК, така е според законодателството в ЕС.

 

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ангел кунчев брифинг ваксини ковид
Коментари

Още от последните новини