Д-р Мохд Абуаси: Не стрелят мигрантите, а каналджиите

Д-р Мохд Абуаси: Не стрелят мигрантите, а каналджиите - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Директорът на Центъра на близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси заяви пред Bulgaria ON AIR, че двама души, които да патрулират, не са достатъчни на границата и има някакъв пропуск в случая, за който не е ясно дали е свързан с човешкия ресурс или с вид корупция. И допълни: "След това убийство очаквам малко да намали мигрантският натиск на тази част от границата, защото се знае, че има убит полицай, но дали зимата и студът ще увеличат мигрантския натиск - не вярвам".

Той смята, че самата ограда не може да пази и трябва да има достатъчен човешки ресурс за тази цел.

"Говорим за каналджии. Защо са стреляли, това е въпросът, и кой има това оръжие. И нашите граничари могат да стрелят по мигрантите. Той може да стреля и да каже, че е бил застрашен. Той може да стреля и тогава деца да умират от тази работа, жени да умират, няма в случая ясни критерии", обясни Абуаси.

"Не за първи път на нашата граница се стреля от трафиканти. Интересно е обаче, че хората в това село до инцидента говорят как всеки ден виждат по 10-20 души. Щом цялото село го знае, сигурно и полицията знае, или граничарите. Когато се стреля, сигурно не е мигрант, който ходи с оръжие, а самите трафиканти, свързани с канала, който минава оттам", заяви той.

Според него само разследването ще установи дали стрелбата е от турската, или от българската страна, но реакцията на турците е много странна, защото, когато има стрелба, независимо къде е по границата, те би трябвало да реагират.

"Една граница не може да се пази само от едната страна. Не виждам активна роля на турците в запазването на тази част от нашата граница. Дали това се прави нарочно, това турците трябва да го обяснят на нашата власт. Явно има нещо, което е гнусно в този случай. Защо продължават да минават от същите участъци? Явно някой не иска да ги спира или на някого се плаща да не ги спира", категоричен е д-р Абуаси.

Той коментира, че отношенията ни с Турция в последните години са много добри, но не е добра ролята на Турция в запазването на тяхната част от границата. Той не вярва, че турците може да засилят контрола на границата, защото самите власти не чувстват опасност от България към Турция.

"Диалогът трябва да го има отдавна и без този инцидент. Това е граница, където минават мигранти, където Турция получава от ЕС много пари, за да не пуска мигрантския натиск. Ние можем да връщаме тези мигранти откъдето са влезли. България връща някои, но повечето не, иначе щеше да е празно в Харманли, а не всеки ден да идват нови", посочи д-р Абуаси.

Той е на мнение, че корупцията е във всички етажи на властта и не е изключено и по границата да има корупция.

Свързани статии
Ръст на делата с мигранти и сделките с имоти на украинци и руснаци в Бургаско Австрийският канцлер лично ще види как пазим границата си Полицаи и военни ще инспектират оградата на границата с Турция Бивш вътрешен министър: Трафикът с мигранти вече е бизнес, МВР не може да се справи Заловиха поредната група бежанци на магистрала "Тракия" Хванаха поредната група нелегални мигранти в Карлово ЕК не иска да дава пари за ограда по границата между България и Турция Радев на среща с Ердоган заради мигрантите 10 души са задържани при операция срещу каналджийство Разширяват системата за комуникация по границата с Турция
Тагове
граница стрелба мигранти
Коментари

Още от последните новини