Бургазлийка, възпитавала в любов към изкуството поколения бургазлии, навършва век

Бургазлийка, възпитавала в любов към изкуството поколения бургазлии, навършва век - E-Burgas.com

Има истории, които са впечатляващи. Има истории, които са вдъхновяващи. Има и такива, които никога не забравяш и винаги ще останат в сърцето си. Това е историята на една столетница, на една прекрасна фамилия на мъдри, образовани, талантливи, добри и подкрепящи се хора.

Мария Петрова е от тези хора, които имат уникалния шанс да посрещнат своя 100 рожден ден. Тя е слънчева, усмихната, макар и последните няколко години да прекарва дните си в леглото пред телевизора. Но така не пропуска никаква информация. Най-любимите й моменти са, когато нейната именита внучка Людмила Михайлова, солист на Държавна опера и виолончелист, й покаже на видео на таблета последните си изяви.

Любовта към изкуството Людмила е наследила имено от своята 100- годишна баба и дядо си, който вече е покойник.

Мария Петрова също е свирила на виолончело. Именно любовта към музиката я среща с бъдещия й съпруг Димитър Петров, който е обожавал да свири на цигулка, но по настояване на баща си заминава да учи в Париж за инженер. По-късно участва в електрифицирането на страната.

И въпреки разликата от 14 години с Мария любовта им е от пръв поглед и за цял живот.

Днес столетницата се радва на друга любов и топлота - тази на своите внуци и правнуци, които развиват талантите си в музиката и балета.

По случай своя 100-ен рожден ден, Мария Петрова получи подарък- изненада и поздравление от кмета Димитър Николов. Той й благодари, че е възпитала толкова поколения в любов към изкуството.

Знаменитото семейство има много интересно и пъстро родословно дърво, в което доминиращите професии са на музиканти и лекари. Прадядото на оперната певица Людмила Михайлова по майчина линия - Константин Петров, е завършил медицина в Париж през 1874 г., когато България е била още под турско иго и се е върнал в родината. В Батошево създал санаториум за гръдноболни деца. Практикувал е и по двете си специалности вътрешни болести и акушер-гинекология. Уважаван лекар е и бащата на оперната певица Людмила Михайлова - известният специалист по гинекология доц. д-р Михаил Михайлов. Нейният брат Димитър Михайлов, също гинеколог, и съпругът й - ортопедът д-р Емил Стоянов.

Свързани статии
Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея Бургаска галерия празнува 25 години с впечатляваща изложба Бургас отбелязва 120 години от рождението на Петко Задгорски с непоказвани творби Държавният архив в Бургас чукна 70 години Поморие отбеляза 80-годишнината на гениалния български поет Радко Радков Димитър Николов за юбилея на математическата: Вие сте престиж за Бургас! Английската бележи 50 години с 20 интригуващи събития "Меден рудник" празнува 100-годишен юбилей "Черноморски фар" на 100! Изложба на бележити майстори и парти на брега на морето за вековния вестник (Снимки) „Черноморски фар“ отбелязва 100-годишен юбилей с няколко събития
Тагове
юбилей
Коментари

Още от последните новини