"Меден рудник" празнува 100-годишен юбилей

Най-големият бургаски комплекс "Меден рудник" отбелязва 100 години от създаването си. По този повод кметът Димитър Николов отправя специален поздрав към жителите на комплекса.

"Уважаеми съграждани,

Днес имаме специален повод за радост, защото най-големият бургаски комплекс - "Меден рудник", навършва 100 години от създаването си.

Един век, изпълнен с превратности и предизвикателства. Един век, в който са събрани надеждите, мечтите и емоциите на много хора.

"Меден рудник" е не просто най-големият комплекс по територия и население в Бургас. Той е голям и заради запазените традиции, донесени тук от основателите на някогашното населено място. Те са се предавали от поколение на поколение, за да бъдат живи и сега.

Днес "Меден рудник" е неизменна част от концепцията на Община Бургас за развитието на града. Комплексът разполага с модерни детски градини и училища, спортна база, паркове и обновена инфраструктура. В процес е реализирането на няколко важни проекта. Вярвам, че заедно ще постигнем още много за по-доброто бъдеще на нашия град, а "Меден рудник" да продължава да се развива.

Нека празникът донесе във вашите семейства много здраве, благополучие и късмет. 

Честит празник!"

Тази година мястото на традиционния събор, който организират заедно Община Бургас и НЧ "Паисий Хилендарски 1928", е различно. Сцената и събитията няма да са пред бл. 128, а на бившето опитно поле до кръстовището ул. "Кооператор" - ул. "Петрова нива". Там ще откриете и фотоизложба със снимки от миналия век на първите заселници в този район на Бургас, дошли веднага след Балканските войни. Организаторите на юбилея горещо благодарят на всички жители на днешния жилищен комплекс, които извадиха от скрина старите албуми и предоставиха свои фотографии за изложбата.

А ето и програмата за събота по часове:

10. 00 ч. - Поднасяне на цветя при паметника на основателите на "Меден рудник" в двора на ОУ "Найден Геров".

11.00 ч. - Детско шоу със забавни танци и игри.

17.00 ч. - Откриване на фотоизложбата

Надиграване и надпяване на бургаски самодейни състави

Дамска фолклорна група "Орхидея" към пенсионерски клуб "Демокрация"

Фолклорен танцов клуб "Пламък"

Гайдарска школа при НЧ "Паисий Хилендарски 1928"

Фолклорен танцов състав "Медно котле".

18.00 ч. - На сцената излиза ансамбъл "Странджа".

19.00 ч. - Празничен концерт с участието на Оркестър "Бургас" с гостуващ солист Ваня Дженезова.

Историята на днешния "Меден рудник" е тясно свързана с тракийския въпрос. През 1913 г. близо до чешмата Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства бежанци от Беломорието. Тогава тази територия е обхващала обширни пасища на заможни бургаски скотовъдци и общинска земя.

През 1920 г. Община Бургас отстъпва и узаконява земята на бежанците, наричайки махалата Кара баир (Черни връх). Името е сменено на "Меден рудник" през зрелия социализъм. Тогава комплексът е застроен масово с панелни жилищни блокове, в които се настаняват млади семейства, дошли да търсят препитание и бъдеще в Бургас.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Ето как Бургас ще отбележи 145 години от освобождението си МБАЛ "Бургасмед" с безплатни профилактични прегледи за деца всеки вторник Временни промени в движението ще има и в "Меден рудник" Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Около 360 000 българи празнуват имен ден Ето го новия парк в "Меден рудник"
Тагове
меден рудник бургас празник юбилей
Коментари

Още от последните новини