Бургаските свещеници непоклатими – няма да дезинфекцират лъжичката за причастие на Великден

Бургаските свещеници непоклатими – няма да дезинфекцират лъжичката за причастие на Великден - E-Burgas.com
Снимка "Зона Бургас"

Това е единственият въпрос, по който не е постигнато съгласие между духовниците и оперативния щаб и ще бъде решен от Сливенската митрополия

Въпреки че община Бургас дезинфекцира постоянно вътре и около църквите в навечерието на един от най-големите християнски празници Великден и въвежда изключителни мерки, за да ограничи до минимум разпространението на коронавируса, то твърдо решение на местните свещеници, е на път буквално да обезсмисли всички мерки. Поповете категорично отказват да дезинфекцират общата лъжичка за причастие, за което настояват медицинските лица в щаба. Това разкри лично кметът Димитър Николов.

Поради факта, че оперативния щаб няма абсолютно никаква власт вътре в църквата, е изпратил въпроса да бъде решен в Сливенската митрополия.

Литургиите на Великден ще са на открито пред входовете на църквите, а самият ритуал с плащеница, ще бъде осъшествен по различен начин заради опасността на коронавируса. На специална рамка ще бъде повдигната плащеницата по-нависоко, за да не изисква навеждане, а преминаването под нея ще става с дистанция. Задължително влизането във всички храмове ще става само с маски.  

Свързани статии
БАБХ започва проверки преди Великден Как ще се заплащa трудът по Великден Слънчево време и по-високи температури по Великден Велика събота е – последният ден от Страстната седмица Младежи помогнаха на възрастни хора в Пирне за Великден Празнично настроение в Бургас чак до Гергьовден, ето програмата Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Извънредни автобуси в Бургас във великденската нощ Отварят манастира край "Меден рудник" за посетители на Цветница и Великден Пенсионерите ще получат по 70 лв. за Великден
Тагове
великден църкви попове свещеници
Коментари

Още от последните новини