Бургаските свещеници непоклатими – няма да дезинфекцират лъжичката за причастие на Великден

Бургаските свещеници непоклатими – няма да дезинфекцират лъжичката за причастие на Великден - E-Burgas.com
Снимка "Зона Бургас"

Това е единственият въпрос, по който не е постигнато съгласие между духовниците и оперативния щаб и ще бъде решен от Сливенската митрополия

Въпреки че община Бургас дезинфекцира постоянно вътре и около църквите в навечерието на един от най-големите християнски празници Великден и въвежда изключителни мерки, за да ограничи до минимум разпространението на коронавируса, то твърдо решение на местните свещеници, е на път буквално да обезсмисли всички мерки. Поповете категорично отказват да дезинфекцират общата лъжичка за причастие, за което настояват медицинските лица в щаба. Това разкри лично кметът Димитър Николов.

Поради факта, че оперативния щаб няма абсолютно никаква власт вътре в църквата, е изпратил въпроса да бъде решен в Сливенската митрополия.

Литургиите на Великден ще са на открито пред входовете на църквите, а самият ритуал с плащеница, ще бъде осъшествен по различен начин заради опасността на коронавируса. На специална рамка ще бъде повдигната плащеницата по-нависоко, за да не изисква навеждане, а преминаването под нея ще става с дистанция. Задължително влизането във всички храмове ще става само с маски.  

Свързани статии
КЗП и БАБХ започват проверки в навечерието на Великден Бургас ще посрещне Великден с пасхална служба и концерт Великден - тест за туризма по Черноморието Масови проверки на агнешкото и яйцата преди Великден Честит Тодоровден! Свещеници се включиха в битката срещу COVID-19 Днес е петият ден от светлата седмица Бургас показа здрав разум на Великден (видео) Честито Възкресение Христово! В Ямболско затварят църкви за Великден, но поради липса на свещеници
Тагове
великден църкви попове свещеници
Коментари

Още от последните новини