Бургаските рибари към бъдещите управляващи: 50 години чакаме решението на нашия проблем

Бургаските рибари към бъдещите управляващи: 50 години чакаме решението на нашия проблем - E-Burgas.com

Коронавирусът бе основен проблем на Ченгенето през зимата, местните дадоха и жертви

Бургаските рибари от селището на Ченгене скеле отправиха поредния си призив към политиците за решаването на 50-годишния им основен проблем – статуът на селището. В ефира на NOVA те отново припомниха безкрайната ситуация с узаконяването на къщите им на бъдещите политици, като се надяват и на богат улов и на успешно правителство.

„Вече 50 години никой не ни решава проблема. Да ни узаконят не могат, но можем да влезем в режим на търпимост. Вписани сме в листата на нематериалното национално културно наследство, кандидатстваме за ЮНЕСКО. Ако не ни бъде помогнато напият занаят си отива. Разни чиновници измислят правила, които на практика за неприложими, не се спазват европейските регламенти и тн“, заяви неформалният кмет на селището Димитър Янчев.

Рибарите споделиха, че въпреки това прболем номер 1 тази зима, е бил коронавирусът, който не подминал и Ченгенето. „Имаме дори починали хора, но общо взето избутахме зимата. На изборите всички гласувахме, защото нашата общност винаги е настроена оптимистично“, добави Янчев.

Те зоват бъдещите управници да вкарат в зала и гласуват Закона за рибарство и аквакултура, за да се запази тяхната високоорганизирана общност. Бургаските рибари имали пожарна група, осигурена стоматологична помощ, народно читалище, регистрирано в Министерството на културата, селищен съвет, наименувани улици и т.н. Имали нужда единствено от финален щрих на закона.

Свързани статии
Извънредно! Труп изплува от водите на Мандра, вероятно е на единия от изчезналите рибари С рибен курбан и два нови паметни знака бургаските рибари отбелязаха стария Никулден (Снимки) Пети ден без след от рибарите в Бургас Четвърти ден издирват изчезналите рибари Продължава издирването на Ивелин и Петър "Ченгене скеле" очаква посетители до 25 септември Един от най-добрите графит-майстори преобразява къща в Ченгенето Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност Изградиха дългоочакваното пристанище в Несебър, плаващи пристани и кей за 121 лодки очакват рибарите Вкусна риба на Ченгенето примамва бургазлии на 17 и 18 юни
Тагове
рибари селище ченгене
Коментари

Още от последните новини