Бургас ще отбележи 135 години от Съединението с богата програма

Бургас ще отбележи 135 години от Съединението с богата програма - E-Burgas.com

На 6 септември Историческият музей ще работи с вход свободен, включете се и в "Голямото хоро на Бургас"

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави уверена крачка към национално обединение. На тази дата от новата ни история, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената ни държава.

Тази неделя отбелязваме 135 години от паметното събитие. Честванията, организирани от Община Бургас и партньори, ще започнат от 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков" с ритуал за издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Отново от 10:30 часа, в ж.к. "Меден рудник", до СУ "Петко Росен", Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" организира празничен концерт с участието на Катя Георгиева и оркестър "Нашенци", група "Авалон", вокално студио "Примо" и фолклорна формация "Чинките". За най-малките ще има творчески и образователни работилници.

В 11:00 часа при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (пред Военния клуб) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България. Ще бъдат положени венци и цветя на признателност към падналите в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението.

Празничната програма продължава в 11.30 часа с концерт на пл. "Атанас Сиреков", в който жителите и гостите на града ще могат да се включат в "Голямото хоро на Бургас", с участието и музикалната подкрепа на на ПФА "Странджа".

На 6 септември кв. "Ветрен" ще отбележи 100 години от основаването си с празничен концерт и заря. В концертната програма на площада до ОУ "Христо Ботев", която започва в 19.30 часа, участие ще вземат оркестър "Жарава" с ръководител Лазар Налбантов, Панайот и Цветелина Стойчеви, Александра Димитрова, дует "Бургас".

С вход свободен през целия празничен ден ще работи Историческата експозиция на РИМ-Бургас на ул. "Лермонтов" №31.

Свързани статии
Отпускат помощи на бизнеса и затруднени родители Бургас лидер в програмата за енергийна ефективност, редом е до Валядолид и Газа Зам.-министър и програмен експерт ще вдъхновяват млади бургазлии онлайн 130 000 деца са обхванати от Националната програма за профилактика на оралното здраве Бургаски таланти спечелиха финансиране за собствени събития "Меден рудник" празнува 100-годишен юбилей "Черноморски фар" на 100! Изложба на бележити майстори и парти на брега на морето за вековния вестник (Снимки) „Черноморски фар“ отбелязва 100-годишен юбилей с няколко събития Недялко Йорданов поздрави бургазлии с любимо стихотворение (Видео) 152 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Тагове
юбилей програма
Коментари

Още от последните новини